10 millió szolgálati óra mások biztonságáért

2023.05.13

A polgárőrök az elmúlt évben 10 millió szolgálati órát áldoztak szabadidejükből más emberek biztonságára – jelentette ki Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, a Szövetség május 13-án, Budapesten megtartott Küldöttgyűlésén. A rendezvényen, amelyen megjelent az országos rendőrfőkapitány és a Katasztrófavédelem műveleti főigazgató-helyettese, a küldöttek elfogadták az OPSZ idei költségvetését, a 2022-es évről szóló beszámolókat, valamint módosították az Alapszabály egyes részeit.

Az elmúlt évet értékelő nyitóbeszédében Dr. Túrós András úgy fogalmazott, a 2022-es év tele volt nehézségekkel, mégis, 31 éves történetének legjobb, legsikeresebb esztendejét zárta tavaly a Polgárőrség. A sikeres programok közül történelmi jelentőségűnek nevezte a megerősített határvédelmi szolgálatot, amelyet a kormány felkérése alapján, az ország déli határán teljesített 20 ezer polgárőr, akik 15 ezer határsértőt és 17 embercsempészt fogtak el.

Dr. Túrós András hangsúlyozta, a 66 ezres létszámú Polgárőrség szakmailag egységes és gyorsan alkalmazkodik, bizonyíték erre a Covid-járvány alatti karitatív munka és az ukrán menekültekről való gondoskodás. Ezért is született meg az idei év kiemelt programja, a "Gondoskodó Polgárőrség" éve. Emellett idén is kiemelkedő lesz a polgárőrök kül-és közterületi bűnmegelőző jelenléte és folytatódik a Magyar Falu 100 biztonsági program is, amelynek keretében tavaly 36 új egyesület alakult, de idén inkább a bajban lévő egyesületek megsegítésére kell helyezni a hangsúlyt.

Mint az elnök ismertette, 2022-ben több mint 10 millió szolgálati órát teljesítettek a polgárőrök, a szabadidejük terhére, más emberek biztonsága érdekében, ez pénzben kifejezve, mintegy 20 milliárd forintot érő önkéntes munka. "Egyetlen civil szervezet sem büszkélkedhet ilyen óraszámokkal. A Polgárőrség kézben tartja a bűnmegelőzés zászlaját" – fogalmazott az elnök, majd így folytatta: tavaly 2340 fő lépett be a Szövetségbe, de sajnos továbbra sem tudjuk jól megszólítani a fiatalokat. Reményét fejezte ki, hogy ez változik a jövőben, hiszen a Polgárőrség már mély gyökereket eresztett a társadalomban. A tavaly meghirdetett 12 pontot telitalálatnak nevezte, amely hitvallás az elkövetkező években iránytű lehet a polgárőrök számára.

"A Polgárőrség mindenhol a helyi közösségi élet kovásza, és nem csak a rendvédelmi szerveknek, hanem az önkormányzatoknak és a kormányzatnak is partnere. Jó lenne megismételni a tavalyi sikereket" – zárta beszámolóját Dr. Túrós András.

A Küldöttgyűlésen felszólaló országos rendőrfőkapitány megköszönte a polgárőrök munkáját, egyben tájékoztatta a küldötteket az ország tavalyi közbiztonsági helyzetéről. Dr. Balogh János r. altábornagy elmondta, a választások és a különböző demonstrációk mellett, kiemelt feladatot jelentett a Rendőrségnek a határsértők soha nem látott tömege és egyre agresszívebb viselkedése. Ez utóbbi munkában óriási segítséget jelentett a polgárőrök jelenléte.

A közbiztonsággal kapcsolatban kiemelte, annak ellenére, hogy tavaly valamelyest emelkedett a bűncselekmények száma, de a nemzetközi összehasonlításban elfoglalt helyünk nem sokat változott. A világban a 13., Európában pedig a 9. legbékésebb országnak számít Magyarország. Az országos rendőrfőkapitány két dologban kérte a polgárőrök segítségét.

A statisztikák szerint az emberölések több mint 90 százalékában az áldozat és az elkövető rokoni, vagy baráti kapcsolatban áll, ezért arra kérte a polgárőröket, hogy figyeljenek oda a bűncselekményeket megelőző jelekre és értesítsék a hatóságokat. A másik kérés a lakosság felvilágosítására vonatkozik.

Mint mondta, soha nem látott mértékben nőtt az online térben elkövetett bűncselekmények száma.

"A leggyengébb láncszem még mindig az ember, hihetetlen az emberek hiszékenysége, 100 milliós tételekben csapják be őket, segítsenek figyelmeztetni a lakosságot"- kérte Dr. Balogh Jánosa, aki reményét fejezte ki, hogy a polgárőrök még sok évig szolgálják a rendőrökkel együtt Magyarország biztonságát.

A továbbiakban a Küldöttgyűlés jóváhagyta az OPSZ elmúlt évi tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló beszámolókat és az idei költségvetést.

A küldöttek több ponton módosították az OPSZ Alapszabályát.

A módosítás értelmében, a megyei szövetségek nevében ezentúl a vármegyei elnevezés használható.

Megszűnik a kettős tagsággal járó több polgárőr igazolvány. Polgárőr egyesület tagja részére mindaddig nem igényelhető újabb polgárőr igazolvány, amíg más egyesületnél érvényes igazolvánnyal rendelkezik.

Ezentúl, a járások területén, az ifjú polgárőrök koordinálását és toborzását az ifjúsági referensek segítik.

Az elnökség szakmai tagozatai. Megszűnik a Gépjármű-felderítési tagozat, a "Szomszédok Egymásért" mozgalom (SZEM) tagozat, és a Nő tagozat. A kutyás szolgálati terület leválik a Lovas tagozatról és önállóan Kutyás-szolgálati és állatvédelmi tagozatként működik tovább. Létrejön továbbá egy teljesen új tagozat is, a Katasztrófavédelmi polgárőr tagozat.

Az ülés résztvevői szavaztak az elnökség által javasolt tagdíj mértékéről. Eszerint a tagdíjat idén is nulla forintban állapították meg az egyesületek és szövetségek részére.

Személyi kérdésekről is döntött a Testület. A küldöttek 2025. október 17-ig alelnökké választották Cseh Lászlót, a Baranya Vármegyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnökét és jóváhagyták, hogy ugyancsak 2025. október 17-ig, az OPSZ Jelölő és Választási Bizottságának tagja legyen Tóth Miklós. A küldöttek ellenszavazat nélkül hagyták jóvá Dr. Major Róbert tagságát az OPSZ elnökségében 2025. október 17-ig.

A küldöttek egyhangúlag elfogadták Dr. Túrós András javaslatát és felhatalmazták az OPSZ elnökét, hogy a tisztségviselői feladatköröket a mindenkori aktuális helyzetnek megfelelően a tisztségviselők között átcsoportosíthassa.

A Küldöttgyűlés döntött a "Tiszteletbeli polgárőr cím" adományozásáról is.

A döntés szerint, tiszteletbeli polgárőrré fogadta az OPSZ Dr. Bolcsik Zoltánt, Dr. Rétvári Bencét, Dr. Balogh Jánost és Dr. Góra Zoltánt.

A Küldöttgyűlésen elismerésben részesültek névsorát Itt olvashatja.

A Küldöttgyűlésről készült teljes hang-és képanyag (videó) megtekinthető az OPSZ Facebook oldalán.

Szöveg: Bakonyi Ágnes

Fotó: Posztós Csaba