„300x100 Biztonság” – a polgárőr sikerprogram

2017.04.21

Önök, a tevékeny részesek mondták el a mai regionális értekezleten hozzászólásaikban, hogy totális siker a 300x100 Biztonság Kiemelt Polgárőr Mintaprogram. Amit mi már a meghirdetés pillanatában, 2013-ban sejtettünk, az mostanra a rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzatok hármasának kiváló együttműködésével és mindennapos munkájával megvalósult. Jobban sikerült a végrehajtás, mint ahogy vártuk - hangzott el Berhida - Peremartonban, a hat megyét felölelő regionális tanácskozáson, ahol a program tapasztalatait összegezték, értékelték a résztvevők.

Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Vas, Zala, Somogy és Baranya megyék polgárőr vezetőit, az érintett polgárőr egyesületek képviselőit, a programban részt vevő települések polgármestereit, vagy képviselőjüket, illetve Papp Károly r. altábornagyot, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjét, dr. Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét és Tarcsa Csaba rendőr dandártábornokot, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét házigazdaként Pergő Margit, Berhida polgármestere köszöntötte, majd a megyei elnökök számoltak be e program végrehajtásának a térségükben szerzett tapasztalatairól.

A házigazda Veszprém megyében 14 egyesület részese a programnak, amelynek 380 önkéntes bűnmegelőzője folyamatosan emelkedő szolgálati óraszámban tett azért, hogy a lakosság biztonságérzete minél jobb legyen. Nem véletlenül az itt élők visszajelzése is pozitív, már csak azért is, mert ezeken a településeken szinte megszűnt a bűnözés. "Igaz, kemény munkával, de sikerült az elvárásoknak megfelelően teljesíteni a 13 érintett polgárőr egyesület tagságának a helyi sajátosságok figyelembevételével alakított programot" - hallottuk Győr-Moson-Sopron megye eredményeit, ahol tetézte a gondokat a migrációs hullám megjelenése is.

S ha ez nem lenne elég, a közeli jövőben a Győrött megrendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál /EYOF/ biztosításában való részvétel jelent kihívást mintegy 100 polgárőr számára. Vasban jelentősen javult a közbiztonság a programban részt vevő 13 településen, s ez az önkéntes bűnmegelőzők és a rendőrség kiváló kapcsolata mellett annak is köszönhető, hogy bevonták a végrehajtásba a Személy- és Vagyonvédelmi Kamara helyi szervezetét is.

Elemző munkát végeztek Zalában, hogy kijelöljék a részt vevő településeket, így esett a választás 20 polgárőr egyesületre, amelyekbe sikeresen integrálták a fiatalokat is, s a "Szomszédok egymásért" /SZEM/ mozgalom kiszélesítésével bekapcsolták a települések lakóit is a bűnmegelőzési munkába. S itt a publicitásnak is nagy jelentőséget tulajdonítottak, amivel elérték: nőtt a bizalom a lakosság, a polgárőrök és a körzeti megbízottak között. Somogyban ügyeletes polgárőri rendszert vezettek be, így a nap minden órájában elérhető az önkéntes bűnmegelőző, aki segíteni tud a hozzá forduló állampolgárnak.

A 13 településen - noha idegenforgalmilag frekventált községekről, városokról van szó - rohamosan csökkent a bűncselekmények száma, ezért is javasolták e program folytatását. Hangsúlyozott figyelmet fordítottak a fiatalok, az Ifjú Polgárőrök bevonására e program kapcsán Baranyában. Mi több, a roma közösségek bevonását is kezdeményezték, ennek köszönhetően alakult a helyi körzeti megbízott segítségével egy döntő mértékben romákból álló polgárőr egyesület is.

Egyedül itt hallottunk arról: az önkormányzatokkal való együttmunkálkodásban bőven akad még javítani való...
A megyei elnökök beszámolóját követően polgármesterek - vagy képviselőjük - és polgárőr vezetők mondhattak véleményt, oszthatták meg tapasztalataikat a jelenvoltakkal. A tíz hozzászóló mindegyike amellett érvelt: ez egy sikerprogram, s bíznak a folytatásban. Nem véletlenül! Valamennyi érintett településen javult a közbiztonság, a lakosság szubjektív biztonságérzete. Kiemelték a rendőrséggel való hatékony és példás polgárőri együttműködést, a polgármesterek pedig azt: a rendőrség - polgárőrség - önkormányzat hármasa rendkívül sokat tett azért, hogy ez a program valóban minta legyen. Minta arra: hogyan kell együttműködni, együtt tenni a lakosság biztonságáért.

Volt, aki a kamerarendszer buktatóit ecsetelte, más arról szólt: vadkamerát "kölcsönöztek" a vadászoktól, így buktattak le illegális szemétlerakókat, fa tolvajokat. Külön is kiemelték az e program jegyében rendezett fórumok hasznosságát, s elhangzott az is, hogy az egyház szerepét sem lehet figyelmen kívül hagyni e program "terjesztésében".- Nem önös cél, hanem a településeken élők biztonsága érdekében hoztuk létre ezt a programot - kezdte hozzászólását Papp Károly országos főkapitány. A mai regionális értekezlet azt igazolja: totális sikert arattunk! Amit az OPSZ vezetésével közösen elterveztünk, azt Önök és a többi részt vevő egyesület teljes mértékben végrehajtották!

Többször hangsúlyoztuk: a helyi problémákat helyben kell kezelni, megoldani. Íme, a bizonyság rá, hogy ez milyen sikeres! S ezt nem mi mondjuk, ezt a lakosság nyilvánítja ki azzal, mennyire érzik magukat biztonságban, milyen a közbiztonság érzetük. Azt kell mondanom: mintaszerű az e program kapcsán fellelhető hármas összefogás. Javaslom: közösen gondolkodjunk el azon, hogyan tehetnénk még jobbá az állampolgárok biztonságát! Dr. Pintér Sándor belügyminiszternek javasolni fogom: vigyük tovább e sikerprogramot 2018-ban is! Köszönöm az illegális migráció kezelésében nyújtott polgárőri segítséget, köszönöm az önkéntes bűnmegelőzők tisztességét, nagyra becsülöm mindennapos tevékenységüket! Bizton számíthatnak ránk, rendőrökre a jövőbeni közös munkában is!
"Jobban sikerült ez a program, mint arra számítottunk a 2013-as induláskor. Azt persze tudni kell: ez a mintaprogram dr. Pintér Sándor belügyminiszternek köszönhető. Ő javasolta nekünk: válasszunk ki olyan településeket, amelyeken rosszabb a közbiztonság az országos átlagnál. Így került először 100, majd további 150 és végül még ötven település e programba" - emelte ki dr. Túrós András. Az OPSZ elnöke a továbbiakban arról szólt: az e településeken lévő polgárőr egyesületeket mintaegyesületként kiemeltük, s igyekeztünk ennek megfelelően anyagiakkal és technikával "felvértezni" őket. Ma itt sokszor hallottam a program sikeréről, a hármas összefogás eredményességéről.

S több újszerű dologról is, mint az egyházak bevonásáról, a vadfigyelő kamerák alkalmazásáról, a helyi és régiós kommunikáció jótékony hatásáról. Miként arról is, hogy itt Berhidán kommunális adókedvezményt kapnak a polgárőrök. Vegyétek át ezeket a jó tapasztalatokat, hogy még sikeresebb legyen ez a program. Voltak persze gondjaink is, amelyek közül a legjelentősebb, hogy a 288 településen és a tucatnyi fővárosi kerületben nem sikerült megszólítani a fiatalokat, bevonni őket az önkéntes bűnmegelőző tevékenységbe. Ez persze nem csak a programban részt vevőkre igaz, országos tapasztalat!

A folytatásról belügyminiszter úr dönt. Szerintünk folytatni kellene, ha pedig így lesz, azt szeretném, ha 100-120 milliós külön támogatást kapnának a programban érintett egyesületek arra, hogy formaruhákkal lássuk el őket! Maradjon meg az a lelkesedés, felelősségteljes hozzáállás, ami ezen a tanácskozáson is érezhető volt. Őrizzük meg eredményeinket, tartsuk meg az egységet, tisztességet, így is bizonyságot adva polgárőri mivoltunkról.

(Szöveg: Tóth Zoltán, fotó: Dülk József)