A biztonság a jövő záloga

2023.10.21

Ma a biztonság a jövő záloga, aki a biztonságot jobban meg tudja őrizni, az a jövő nyertese – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség október 23-i ünnepségén.

Budapesten, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet dísztermében tartotta Október 23-i ünnepségét a Polgárőrség. Az elismerések átadásával kiegészített megemlékezésen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a polgárőröknek nem kell elmondani, miért a veszélyek korát éljük, hiszen segítették a Covid-járvány elleni védekezést, ott vannak a déli határon, bármilyen természeti csapás esetén, vagy akár helyi események biztosításánál. Hozzátette, minden polgárőr tevékenység középpontjában a biztonság áll. A biztonság azonban mind több országban egyre nagyobb veszélybe kerül, ezért fontos a polgárőrök tevékenysége és az együttműködés az állam és a polgárőrség között – folytatta az államtitkár.

"A polgárőrség a rendszerváltás egyik sikerterméke", szerencsére sokakban megvan az a készség, hogy a biztonság érdekében saját szabadidejükből kisebb-nagyobb részt feláldozzanak a többiek érdekében" – mondta Rétvári Bence. Emlékeztetett arra, hogy a polgárőrség és a rendőrség együttműködése jó, és már törvényi formát is öltött, a polgárőrök így jogszabályi keretek között láthatják el a feladatot, a közös járőrszolgálatot a déli határnál, ahol nagy szükség van a munkájukra.
Az államtitkár kitért arra, hogy Európában újra határok emelkednek. "Amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz, úgy gondoltuk, ez olyan biztonságos és egységes térség, amelyben már nincs szükség belső határellenőrzésre" – jegyezte meg Rétvári Bence, aki rámutatott arra, hogy az eddig egységes Európai Unió tagállamai több mint húsz határellenőrzési intézkedést vezettek be.
"Az átjárható, szabad térség repedéseket szenvedett, olyan borús helyzetben van, mint az unió létrejötte óta még soha" – állapította meg. Hangsúlyozta: ezek az országok arra készülnek, hogy ameddig az illegális migrációnak és a terrorfenyegetettségnek ez a szintje fennáll, az ideiglenesnek mondott intézkedéseket hosszú távon fenntartják.
"Magyarország azonban védi a külső határt" – mondta Rétvári Bence, majd hozzátette, aki megvédi a külső határt, annak nem kell belső határt építeni.
Leszögezte, a legfontosabb érték a biztonság, az a jövő záloga, és azt kell megvédeni, amiért 56-ban is harcoltak a pesti srácok: a függetlenséget és a szabadságot, mert a biztonságot akkor tudjuk megőrizni, ha függetlenek és szabadok vagyunk. Rétvári Bence szerint "akik helyettünk próbálnak dönteni, akár a hatalmukkal visszaélve is, a migránskvótákkal a terrorveszélyt is növelik". "Mi a saját érdekeinket érvényesítjük, ezért sok kötelezettségszegési eljárást kapunk" – jelezte az államtitkár.
Kitért arra, hogy 56-ban sem alkudoztak a pesti srácok, hogy "mit adjunk a szabadságunkból és mit tartunk meg, hanem az egészért harcoltak". Feláldozták az életüket, hogy egy független országot hozzanak létre – mondta Rétvári Bence.
Hozzátette, azért lobbant lángra egy pillanat alatt Budapest és az egész ország, mert a tömegek már régen várták, hogy valami történjen, mert elnyomásban nem akartak élni, szabadságot és függetlenséget követeltek, hogy magukról dönthessenek, és így lehessen szabad és biztonságos az ország.

Beszédében felidézte a forradalom több áldozatát, a 15 éves korában megölt Szeles Erikát – a róla készült fotó bejárta a világot, Tóth Ilonát, akit 24 éves korában végezték ki koholt vádak alapján, Misley Emesét, aki 13 évesen az ávósok sortüzében halt meg, Mansfeld Pétert, akit kirakatperben ítélték halálra, Wittner Máriát és Szabó Jánost, a Széna téri parancsnokot, aki hiába várt segítséget azoktól az ÁVH-soktól, akiket megmentett.
"Nem nagy nevek indították el a forradalmat, hanem hétköznapi emberek, büszkék vagyunk rájuk. Ők voltak a hősök, ők álltak a jó oldalon"- zárta beszédét Rétvári Bence, aki dr. Túrós Andrással, az OPSZ elnökével átadta a Belügyminisztérium, az ORFK, valamint a polgárőrség elismeréseit.

Az ünnepség a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának műsorával zárult, majd az állófogadáson dr. Somssich Gabriella r. dandártábornok mondott pohárköszöntőt. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője úgy fogalmazott, emlékezzünk 56 hőseire, de ő mégis ma azokra a hősökre gondol, akik itt vannak a teremben. Akik polgárőrként szabadidejüket áldozzák azért, hogy védjék az ország közbiztonságát, akár a déli, akár a szlovák határnál, de a közterületek rendjének védelmében is ott vannak a rendőrök mellett a polgárőrök.

"Önkéntesen, néha a családtól veszik el az idejüket azért, hogy bennünket, rendőröket támogassanak, és ezáltal védjék Magyarország biztonságát. Mi azért küzdünk vált vállvetve, hogy biztonságban, szabadságban élhessünk és az utódjainknak is legyen jövője. Szolgáljuk a hazát a nap 24 órájában együtt, összefogva és én erre az összefogásra emelem poharam" – zárta gondolatait dr. Somssich Gabriella r. dandártábornok.

Forrás: MTI és Bakonyi Ágnes

Fotó: Vágó Csaba


Az elismerésben részesültek névsorát itt tekinthető meg.