A Mai naptól 14 év a polgárőrség alsó korhatára

2015.07.04

A törvényi módosításoknak megfelelően, a mai napon már jelentkezhetnek a fiatalok is polgárőrnek.

"Ifjú Polgárőr" néven immáron a fiatalok is kivehetik részüket a bűnmegelőzés mindennapjaiból. "Várjuk a fiatalokat, azt szeretnénk, ha fiatalok százai, ezrei belépnének a polgárőrségbe" - mondta el Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az országos polgárőr napon. Pintér Sándor Magyarország belügyminisztere is kiemelte beszédében a fiatalokkal való foglalkozást: "A fiatal polgárőrökben tudatosítani kell, hogy rend nélkül nincs fejlődés és békés jövő" - mondta Pintér Sándor szombaton Komló-Sikondán, a XXI. országos polgárőr napon.A jövőben 14-18 éves korosztály tagjai is lehetnek polgárőrök. "Ne csak védjük, neveljük a fiatalokat, hanem fogadjuk őket sorainkba, készítsük fel a rend szeretetére, tanítsuk meg értékrendünkre" - fogalmazott Pintér Sándor. Kik lehetnek ifjú polgárőrök? - A polgárőr törvény kimondja, hogy csak is a törvényes képviselő hozzájárulásával lehet valaki ifjú polgárőr. Alapfokú iskolai végzettséggel kell rendelkeznie és természetesen büntetlen előéletű kell, hogy legyen.

Az ifjú polgárőr közreműködik a polgárőr feladatkörét érintően az állampolgárok tájékoztatásában, a polgárőr tevékenységgel kapcsolatos jegyzőkönyvek és más iratok előkészítésében, a katasztrófákra való felkészülésben, a katasztrófák elleni védekezésben és helyreállításban, valamint a polgári védelmi szervezetek tevékenységében, dolog ideiglenes elvétele esetén az elvett dolog őrzésében és szállításában. A baleset-megelőzési, az áldozatvédelmi, a közlekedésbiztonsági, állat-, környezet- és természetvédelmi tevékenység támogatásában, a lakosság és az önkormányzatok közötti kapcsolat erősítésében, az otthonában élő fogyatékos személy védelmében, a polgárok és javaik védelmében, az állami és önkormányzati vagyon megóvásában, a polgárőr egyesület feladataival összefüggő oktatási, kulturális, ismeretterjesztő tevékenységben.

Az ifjú polgárőr faladatait kizárólag polgárőrrel együtt, ifjú polgárőr igazolvány birtokában láthatja el. Az ifjú polgárőr szolgálata során is kötelező a láthatósági mellény viselése, amelyen szerepel az "ifjú polgárőr" felirat.

Forrás:https://www.radiop.hu