A polgárőrök lehető legmagasabb kitüntetését kapta Korponai László

2016.10.20

A Polgárőr egyesület alapítója és elnöke, Korponai László a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozatát vehette át a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréséül az Országos Polgárőr Szövetség központi ünnepségén Túrós András elnöktől.

Mint az az ünnepségen a laudációban is elhangzott, a 2008-ban alapított vidéki egyesület kiemelkedő munkája példaértékű lehet több más egyesület számára is. Az ünnepségen átvett egyetlen díj a lehető legmagasabb elismerés, amit polgárőr kaphat. Mint azt a kitüntetett lapunknak elmondta, a kapolcsi Polgárőr egyesület tagjai a településen kívül a szomszédos Vigántpetenden is szolgálatot teljesítenek, így 25 négyzetkilométernyi közigazgatási területen gondoskodnak a közbiztonságról.

Amellett az egyesület pulai tagjai saját községükre ugyancsak figyelnek. Míg az alakulás évében 24-en voltak, mára a létszám 36 főre emelkedett. Időközben létrehozták a lovas részleget, amely ma nyolc taggal és hat lóval vigyázza a falvakat. Az egyesület gépkocsival szintén gazdagodott, de a legnagyobb eredménynek azt tartják, hogy kifejezetten jó a közbiztonság a falvakban. Ehhez persze az kell, hogy rendszeresen járőrözzenek, egyfolytában hat órás szolgálatokat látnak el a bel- és külterületeken, erdőkben, szőlőhegyeken. A legtöbb munkájuk a nyári fesztivál idején és az esetleges árvizeknél van.

Korponai László az elsimeréssel

Amikor az Eger-patak kilép medréből, mindannyian talpon vannak gépekkel, gépkocsikkal. Sokoldalúak, ők vigyázzák és segítik a falu eseményeit, például a vásárokat, ott vannak a temetőknél az őszi időszakokban. Ők szervezik a majálist, segítenek a testvértelepülési találkozóknál, hiszen kevés a helyi civil szervezet a faluban. Annak idején heteken át ott voltak a vörösiszap katasztrófánál is. Évről évre több szolgálati órát teljesítenek, a tavalyi évi 8700 órát valószínűleg felülmúlják idén, hiszen már az első félévben közel ötezer órát dolgoztak. Azt követően csak a fesztivál ideje alatt 1050 órát teljesítettek szolgálatban.

Kiveszik részüket a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásából, ott vannak a baleseteknél, hogy a helyszínt biztosítsák, a járműveket mentsék. Szívügyüknek tekintik a települések időskorú lakóival való foglalkozást, igyekeznek megelőzni az áldozattá válásukat a bűnelkövetőkkel szemben. Örülnének azonban, ha több fiatalt megnyernének e szép önzetlen munkának, amely elkötelezettség nélkül nem végezhető.

Azonban az aktív dolgozók kevésbé mozgósíthatóak, ugyanakkor ők teszik ki a tagok nagy részét. Néhány hölgy is segít, Laci felesége a papírmunkát is magára vállalta. De a jó családi háttér önmagában véve is nagyon fontos mindannyiuknak. Ha hiányolja is őket a család, a feleségek, gyerekek elfogadják, hogy a férfiak szolgálatba járnak. Sőt, előfordul, hogy a gyerekek tartják számon, hogy édesapjuknak mikor kell felvennie a munkát polgárőrként. Vezetőjük vallja, hogy a legnagyobb eredmény, hogy egyben maradt a csapat és folyamatosan bővül a kapolcsi Polgárőr egyesület létszáma.

Mert nem lehet elégedetten hátradőlni, gondolni kell a jövőre. Ennek jegyében is próbálja már most kinevelni az utánpótlást, hogy a falvak lakói nyugodtan hajthassák álomra fejüket évtizedek múlva is.

Forrás:https://veol.hu