Akcióban a polgárőrökkel - Elkísértük a szőlőhegy őrzőit az ellenőrzésre

2015.09.06

A szüreti és betakarítási időben fokozott a polgárőri jelenlét a külterületen, a szőlőhegyben.

A több négyzetkilométernyi területet gépkocsival járják be, a nehezen megközelíthető helyekre lóháton vagy elsősegélynyújtó felszereléssel ellátott motoron jutnak fel. Molnár Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, a nap bármely szakában, éjszaka is bármikor feltűnhet a polgárőr a hegyben. Egy hétköznap délutáni ellenőrzésre elkísértük őket.

Szeptember elsején az utolsó kánikulai napon sokan használták ki a jó időt a szőlőmunkára, gyümölcsszedésre. Egly Márk szőlősgazdának 2013 óta van birtoka az Öreghegyen. Megtudtuk tőle, hogy vásárlás után azon gondolkodott, hogyan védhetné meg a területet, a szőlőt. Kerítés építését tervezte, bár tudta, nincs olyan kerítés, amely teljes védelmet nyújt. Sok időt tölt a birtokán, és gyakran látja a polgárőröket. Tapasztalta, hogy jó a közbiztonság, ha néha kint felejt szerszámot, még napok múlva is ott találja, ahol hagyta. A kerítés azóta sem épült meg. Ma már tudja, nincs is rá szükség. A gazda örül, hogy ilyen aktív a polgárőrség és támogatja az egyesületet.

Fotó: Tisler Anna

Partos Gyula, aki három évtizede művel szőlőt Sümeg határában, elmondta, ő és szomszédai is örülnek a polgárőrök jelenlétének. - Korábban még a betonkeverőt is zárható helyre kellett vinni akkor, ha elment a tulajdonos, de mióta rendszeres a polgárőrök jelenléte, még terménylopás sem volt - tudtuk meg.

- A tavaszi munkák kezdetétől szüretig szinte mindenhol hetente többször kint van a tulajdonos, télen viszont csak néha jövünk körülnézni. Az egyikiktől tudom, a polgárőrök a legzordabb időben is gyakran ellenőriznek. Molnár Zoltántól megtudtuk, tavaly szüret idején három lovas polgárőr, Németh Noémi, Borbásné Holczer Tímea és Mózner Adrienn megfutamodásra kényszerített a Hajnal-hegyen pincefeltörésre készülő, feszítővassal felszerelkezett férfiakat. A tél folyamán egyetlen pincefeltörést vagy lopást sem jelentettek a tulajdonosok. A Hajnal-hegyen egyedül élő férfinak mobiltelefont ajándékoztak, hogy ha bármi gond van, tudjon segítséget kérni. Rendszeresen látogatják őt, főként a hidegebb hónapokban.

A 71 fős létszámmal működő egyesület tagjai, ha idejük engedi, szeptemberben és októberben több szolgálatot vállalnak. Jelen vannak a városban is, munkanapokon reggel az iskolásokat is segítik a biztonságos közlekedésben, Mindenszentek idején a temetők környékén ügyelnek a szeretteik sírját felkeresők biztonságára. Látogatják azokat az idős korúakat, akik egyedül élnek, vagy gyakran vannak otthon egyedül, tanácsokkal látják el őket, hogyan védhetik meg otthonukat a besurranóktól, a mások jóindulatát vagy hiszékenységét kihasználóktól.

Forrás:https://veol.hu