Állatorvosok és jogászok segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét

2023.07.13

Állatvédelmi szakjogászokból és szakállatorvosokból álló Állatvédelmi Szakértői Testületet alakult Dunakeszin július 12-én. Ez a testület is segíti a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét, az állatkínzókkal szembeni következetes fellépést – közölte Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) frissen alakult Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozata a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány támogatásával állatvédelmi szakemberekből álló szakértői testületet állít fel. Ennek értelmében az országos lefedettségű, mintegy 66 ezer tagot számláló polgárőrség is részt vesz a megelőzésben, és segít felderíteni azokat az eseteket, ahol nem érvényesül a felelős állattartás, illetve fennáll az állatkínzás gyanúja.

Az alapítvány vállalta, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segíti a polgárőr-egyesületek állatvédelmi tevékenységét, oktatási anyagokat készít, és oktatási programlehetőséget biztosít a polgárőrszervezetek számára. Ezért – hangsúlyozták az alakuló ülésen – az OPSZ elnöksége Túrós András elnök vezetésével június 16-án ünnepélyes keretek között létrehozta a Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozatot, majd az együttműködés újabb lépéseként július 12-én Dunakeszin megalapították a – jellemzően állatvédelmi szakjogászokból és szakállatorvosokból álló – Állatvédelmi Szakértői Testületet.

Az ülésen elsődleges célnak neveztek egy olyan szakmai oktatási anyag elkészítését, amelynek a felhasználásával elkezdődhet a kijelölt vármegyei polgárőr kapcsolattartók oktatása, majd a kapcsolattartók segítségével a helyi polgárőrök "érzékenyítése és edukálása".

Ovádi Péter kifejtette: a több mint 260 ezer állampolgár által kitöltött kérdőívre adott válaszokból is egyértelmű volt, hogy a lakosság részéről is nagy igény mutatkozik az állatkínzókkal szembeni következetes fellépésre. Mint felidézte, a munka következő állomása volt, hogy szigorították a büntető törvénykönyv egyes állatvédelmi tárgyú rendelkezéseit 2021 év végén.

Kiemelte továbbá, a polgárőr-egyesületek eddig is nagy szerepet vállaltak a bűnmegelőzésben és bűnfelderítésben, azonban tevékenységüket immár a testület szakértői gárdája is támogatni és segíteni fogja.

"Nincs hazánkban még egy olyan nagy lefedettségű szervezet-rendszer amely olyan szoros mindennapi kapcsolatban áll a lakossággal, mint a polgárőrség, ezért mindent meg fognak adni ahhoz, hogy állatvédelmi feladataikat a legmagasabb színvonalon láthassák el" – hangoztatta a kormánybiztos.

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke szimbolikusnak nevezte, hogy a februárban bejegyzett alapítvány első együttműködési megállapodását az OPSZ-szel kötötte.

Vetter Szilvia kitért arra is, hogy az alapítvány még idén elindítja Állatvédelmi Kompetencia Programját, amelynek fő célja az állatvédelemben eljáró szereplők – így a polgárőrség is – hiteles, hatályos és gyakorlati jellegű információkhoz juttatása.

Molnár Zoltán, az OPSZ újonnan alakult állatvédelmi tagozatának elnöke arról szólt, hogy a polgárőrök a saját működési területeiken teljesített közterületi szolgálataik során és azon kívül mindig is érzékenyek voltak az állatokkal kapcsolatos bánásmódra. Mint utalt rá, a jelenleg kialakítás alatt álló országos struktúra alapját a Tatabányai Polgárőr Egyesület és más polgárőr egyesületek jó gyakorlatai adják.

Frigyer László jogász, az állatvédelmi tagozat általános elnökhelyettese kiemelte, hogy a 66 ezer polgárőr a szolgálatai során olyan észlelési, jelzési és segítségi rendszert tud biztosítani, amelyet jelenleg egyetlen más hatóság sem az országban.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Bálint.