Állatvédelem és áldozatvédelem a nyugdíjas klubban

2022.10.04

Hasznos tanácsok a balatonfüredi szépkorúaknak.

Az áldozattá válás megelőzése, és a felelősségteljes állattartás tudatosítása érdekében állatvédelmi és bűnmegelőzési tanácsokat adott a Balatonfüredi Rendőrkapitányság munkatársa a helyi Közösségi Házban. Az Idősek Világnapjához kötődő prevenciós tevékenység keretében 2022. október 03-án 14 óra 30 perckor a balatonfüredi Kék Balaton Nyugdíjas Klub tagjainak tartott előadást a helyi rendőrkapitányság iskolai bűnmegelőzési tanácsadója.

A szakember ismertette az idős személyek sérelmére leggyakrabban elkövettet bűncselekményeket, valamint azok megelőzési lehetőségeit. A program során az igénybe vehető áldozatvédelmi szolgáltatásokról is felvilágosítást adott, valamint vagyonvédelmi és otthonbiztonsági tanácsokkal szolgált a szépkorúaknak.

A rendőrségi munkatárs hangsúlyozta, hogy idegent soha ne engedjék be az otthonukba, és az ingatlan ajtaját, udvari kapuját mindig tartsák zárva, még akkor is, ha az udvaron vagy a kertben tartózkodnak! Idegen személynek ne árulják el, ha egyedül élnek, vagy tartózkodnak ingatlanjukban, bankkártyájuk PIN kódját, személyes adataikat pedig semmilyen körülmények között ne tegyék hozzáférhetővé mások számára!

Baj esetén haladéktalanul tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot, és kérjenek segítséget a hatóságoktól! Legyenek óvatosak, és ne engedjék magukat félrevezetni, megkárosítani csalók által kreált történettel, téli tüzelőt pedig csak leinformálható cégtől vásároljanak, számla ellenében.

Az állatvédelem kapcsán is fogalmazott meg hasznos tanácsokat az előadó, és kiemelte, az állat tetteiért mindig a gazda felel, így javasolta a szépkorúaknak, hogy mérlegeljék, élethelyzetükből adódóan melynek tartásáért tudnak felelősséget vállalni!