Apa és lánya együtt vesznek részt a kutyás rendőrségi képzésen

2021.05.28

Az apja útján indult el a legidősebb gyermek is. Molnár Zoltán rendőr főtörzszászlós és leánya, Ágnes, rendőr őrmester együtt vesz részt a kutyás rendőrök számára indított képzésen Dunakeszin, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban.

Az apa 29 éve kapta itt az első képzést. Büszke arra, hogy most, ennyi év elteltével leányával tért vissza. A kutyás szolgálatot ellátó rendőr családja is tartott kutyákat. Ő kisgyermekként kapta első kedvencét, egy német juhászt. Az iskola befejezése után behívták katonának, majd a határőrséghez került. A szolgálati ideje alatt érkeztek toborzók a rendőrségtől, akik elmondták, kutyás rendőr képzésre is van lehetőség. Elvégezte a szombathelyi rendőriskolát, majd a kutyástanfolyamot. Két évig Budapest VIII. kerületében dolgozott, utána visszaköltözött Sümegre. Szorgalmának köszönhetően hamar jöttek az eredmények, például egy óvodabetörésnél a padlásra menekült betörőket fogta el a kutyája, és tartotta a helyszínen, amíg a rendőri erősítés megérkezett. Országos versenyekre is eljutott, dobogós helyezéseket szerzett.

- A kutyának a szolgálat ellátásában pszichikai szerepe is van - tette hozzá Molnár Zoltán. - A rendőrségi szolgálati kutyát képzésüket követően állítják közterületi szolgálatba. A képzés hónapjai alatt hétfőtől péntekig ott tartózkodunk, megismerjük egymást, a baráti kapcsolatokat a szakmai munkánk során is tudjuk kamatoztatni, bármikor fordulhatunk egymáshoz segítségért. Jelenleg a Tatabányai Rendőrkapitányságon mint szárligeti körzeti megbízott látok el szolgálatot. Öröm és büszkeség számomra, hogy lányom, Ágnes is a csapat tagja. Én 29 évvel ezelőtt mentem az első kutyámmal képzésre. A gyermekeim belenőttek az állatok szeretetébe, megszokták, hogy a kutyákról gondoskodni kell. Kialakult a felelősségérzetük. Fiatalabb lányom, Petra nemrég végezte el a kutyakozmetikus-iskolát. Mesterei dícsérték, hogy milyen jó érzékkel, türelemmel és szeretettel bánik a négylábúakkal.

Apa és lánya a szolgálati kutyájával

Molnár Zoltán a polgárőrségen belül a kutyás szolgálat alapításának egyik kezdeményezője volt. Ma már az ország minden részén szolgálatba álltak kutyás polgárőrök. Ő a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége alelnöke, valamint az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Szolgálata elnökhelyettese. 2017-ben Sümegen elsőként megrendezett polgárőr szolgálati kutyás minősítő vizsgán Ágnes és Negro nevű kutyája eredményes vizsgát tett. Itt már elkezdődött a kötődés a szolgálati kutyákhoz. Ágnes kinevezése után Budapestre került a XI. Kerületi Rendőrkapitányság kötelékébe, jelenleg pedig a Tatabányai Rendőrkapitányságon lát el szolgálatot. Kutyája, Odin egyéves német juhász, akivel idén február óta járőrkutya-vezető szaktanfolyamon vesznek részt. Elmondta, a mostani képzés május végéig tart, ez idő alatt épül ki a bizalom közte és leendő kollégája között, továbbá megtanulnak összhangban dolgozni. A képzést követően, a megfelelő tudás birtokában láthat el kutyás szolgálatot, akárcsak édesapja.

Gyermekkori álma teljesül ezzel, kiskora óta régi vágya, hogy kutyás rendőr legyen. Édesapja számára a követendő példa, aki 2017-ben kiérdemelte az Év körzeti megbízottja címet.

Forrás:https://www.veol.hu