Aranykorát éli a polgárőrség

2018.11.30

Túros András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke szerint a polgárőrség 2010 és 2018 között az aranykorát élte, éli.

- Ez talán meglepő kijelentés lehet, pedig szó szerint és tartalmilag is igaz. 2010-től olyan fejlődés történt a polgárőrségnél, amely példa nélküli a szervezet életében - nyilatkozta csütörtökön a megyeházán Túros András.

Túros András (középen) neves vendégekkel tartott elnöki találkozót a megyeházán

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A jogszabályi megújítás mellett - ahogy az Országos Polgárőr Szövetség elnöke fogalmazott - "van egy fantasztikus technikai fejlesztés is". Úgy vélte, hogy a polgárőrség jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon kiegyensúlyozott a közbiztonság. A polgárőrök ehhez több mint 9 millió szolgálati órával járulnak hozzá évente.

A megyéről szólva kiderült: az országos átlag körül foglal helyet a régió, a Balaton északi partján jelentős munkával. Veszprém megyében 122 egyesület van (3500 körüli létszámmal), ám van 100 olyan település is, ahol nem működik polgárőr-egyesület. Az elnök elmondta, arra ösztönzik polgárőreiket, hogy minél több közterületi órát teljesítsenek. Ez a megyében 100 órát jelent évente, amely kicsivel elmarad az országos átlagtól, ám, figyelembe véve a közbiztonsági és bűnügyi helyzetet, ez is jó eredmény.

Túros András ugyanakkor beszélt a szövetség jövőbeni feladatairól is. Eszerint 2019-ben vissza szeretnének térni a hagyományokhoz. - Arccal a közterületek felé! Azaz mindent el fogunk követni, hogy a 62 ezer polgárőrt abba az irányba tereljük, hogy a közterületeken teljesítsenek szolgálatot, minél nagyobb óraszámban - mondta el az OPSZ elnöke.

Mindezek mellett az alacsonyabb osztályú labdarúgó-mérkőzések biztosításában is még inkább részt szeretne vállalni a szervezet, az MLSZ kérésére. Az agrárminisztériummal pedig közösen meghirdetik a külterületek biztonsága és környezetünk védelme elnevezésű programot is.

Forrás:https://www.veol.hu/