Árvíz helyzet Veszprém megyében

2014.09.16

Az elmúlt napok esőzései miatt a megyében rengeteg helyen okozott gondot a folyók áradása és a belvíz egész Veszprém megyében.


Ennek érdekében a Veszprém Megyei Polgárőr egyesületek mindenhol megerősített szolgálatokkal próbált úrrá lenni a katasztrófa helyzetben. A megye polgárőrei homokzsákokkal, szivattyúkkal és több munkagéppel próbálták védeni az ingatlanokat. Megyénkben 142 polgárőr összesen 1180 órával és nyolc munkagéppel próbáltak helytállni a rendkívüli időben. Sok olyan polgárőr volt, aki más településen segített a védekezésben. 2014, szeptember 15-én Pula határában és a település Tapolca felöli részén voltak gondok, tudtuk meg Kun Lászlótól.


Itt a műútról folyt be a víz a házakhoz és sajnos volt olyan ingatlan is ahol a villanykapcsolóig ért a víz.


A polgárőrök itt is homokzsákokkal és szivattyúkkal védték a lakóházakat. A képeken jól látni, hogy ami a víz útjába került azt mindent tönkretett. Az árvíz után a lakók még mentették, amit még lehetett az ingatlanok környékén és megkezdték a takarítást és fertőtlenítést.


Ajkán sem volt jobb a helyzet itt is a víz lett az úr, Ajka belvárosát teljesen elöntötte a víz, a nagy esőzések és a Torna patak kiömlése miatt.


Videó forrás::https://veol.hu

Délután öt óra körül a belváros megközelíthetetlen volt, a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai lezárták az utakat. A központ parkjában térdig érő víz hömpölygött.


Az áradás a városban több irányba szétterjedt, a távolabbi utakon is állt a víz. A víz több üzletet elöntött és még a polgármesteri hivatalba is befolyt.


Estére valamelyest rendeződött a helyzet, a sétálóutca járhatóvá vált, bár sár borította térkövet. A városi tó vízszintje is látványosan megemelkedett. Itt is szükség volt a Polgárőrökre, hiszen a forgalomirányítástól a homokzsákpakolásig mindenben részt vettek a Tűzoltókkal és a Rendőrséggel együtt működve.

És egy kis összesítő táblázat, hogy melyik egyesület hány fővel, mennyi órát vett részt az árvízi mentésben.


Írta: Nagy Zoltán

Ajkai cikk forrás:https://veol.hu