Az ajkai polgárőrök bármikor, bárhol felbukkanhatnak

2021.02.24

Rongálást előzött meg Magas Géza, az ajkai polgárőr-egyesület elnöke. Mint mondta, egy polgárőr akkor is figyel, ha nem járőrszolgálatot lát el, hanem a kutyáját sétáltatja.

Magas Géza a belvárosban, a Verseny utcában végezte kedvencével a szokásos esti sétát, amikor fiatalokból álló öttagú társaságra figyelt fel. Jókor érkezett, ugyanis, mint látta, a négy fiú és egy lány épp egy, az utcán parkoló gépkocsi ablakát készült betörni.

Az ajkai polgárőr-egyesület elnöke sietett feléjük, amikor meglátták őt, menekülni próbáltak. Magas Géza utánuk eredt, majd megmagyarázta nekik, hogy amire készültek, az nem diákcsíny, hanem bűncselekmény. Neki köszönhetően az autót másnap reggel sértetlenül találta a tulajdonosa.

Magas Géza gyakran lát el járőrszolgálatot. Az egyesület 32 tagja egymás között osztja be a szolgálati időpontokat. Úgy szervezik, hogy jelenlétük ne legyen kiszámítható, bármely napszakban bárhol felbukkanhassanak. A kijárási korlátozás életbelépése óta este nyolc órától hajnali öt óráig kiemelten figyelik a közterületen parkoló gépkocsikat.

Tapasztaltak olyat is, hogy a sofőr résnyire lehúzva felejtette az ablakot, úgy hagyta éjszakára a kocsiját. Ekkor megpróbálják megkeresni a tulajdonost, és figyelmeztetik. Ugyancsak gyakran megfordulnak a különféle üzletek környékén. Nemrég járókelőket zaklató fiatal férfit jelentettek be a rendőrségnek.

A messziről érkező férfi időseket, kisgyermekes édesanyát illetett durva kifejezésekkel, majd az egyik ajkai bevásárlóközpont parkolójában kéregetett. Mindez a lakosságban félelmet keltett, ezért intézkedtek azonnal.

Tapasztalatuk szerint az ajkaiak szabálykövetők, este nyolc óra után elnéptelenednek a település utcái, csak azok tartózkodnak ott, akik munkába mennek, vagy más okból indokolt, hogy elhagyják az otthonukat. Utcán élő hajléktalant sem lehet látni a városban. Többen szállón élnek, mások nem lakás céljára szolgáló helyiségben.

Magas Géza és polgárőrtársa, Porkoláb Imre az ajkai sétálóutcán. A polgárőrök irodát kaptak az ajkai városháza negyedik emeletén
Fotó: Györkös József

Az ajkai polgárőrök a város különböző részein élnek, így tudják, hol él beteg vagy nagyon idős ember, aki főként a téli hidegekben segítségre szorulhat. Járőrszolgálat közben hozzájuk is benéznek, ha kell, fát vágnak, behordják a tűzrevalót, vagy akár be is fűtenek.

A lakosságtól is kapnak értékes információkat, értesítik őket, ha valami szokatlant tapasztalnak. Támogatja őket a város önkormányzata. Irodát kaptak a városháza negyedik emeletén, valamint természetesen együttműködnek a helyi rendőrkapitánysággal.

Forrás:https://www.veol.hu/