Az egyik legszebb szolgálati forma, a vízi

2023.01.23

Közgyűlést tartott január 21-én, Balatonberényben, a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület, amelynek élére egy évvel ezelőtt választottak új elnököt. Az eltelt egy alatt az egyesület, az OPSZ és a Somogy megyei szövetség segítségével, immár két hajóval teljesít szolgálatot a Balaton teljes vízfelületén, számos szakmai együttműködést kötött, és közös szolgálatokat ad a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársaival.

Megtelt a Balatonberényi Községháza színházterme január 21-én. A több megyéből érkezett polgárőrök mellett, a közgyűlésen megjelent az OPSZ elnöke, a Balaton környéki megyei szövetségek polgárőr, valamint a környező települések rendőri vezetői, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatonberény polgármesterei, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Kirendeltség vezetője, valamint a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt és a BEOSZ képviselője.

Az egy éve megválasztott elnök, Kerekes Péter, beszámolójában elmondta, két polgárőr hajóval látnak el szolgálatot a tavon, önállóan, vagy más hatóságokkal közösen. Együttműködéseiknek köszönhetően, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-vel július és november között, heti rendszerességgel, a halőrökkel 133 órát; a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársaival 136 órát; 24 órát pedig a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hajóival láttak el közös szolgálatot (engedély nélküli horgászkarók, víziállások eltávolítása). Kétszer a tavat is elhagyták hajóik, hiszen ők sem maradtak ki a határszolgálatból. Májusban és júniusban 312 órát szolgáltak a magyar-szerb vízi határszakaszon. Emellett 86 órát teljesítettek szolgálatban különböző vízi rendezvények biztosításakor. 2022-ben összesen 4758 szolgálati órát teljesített az egyesület 60 tagja, akik közül 9 polgárőr rendelkezik a hajók vezetéséhez szükséges hivatásos kisgéphajó-vezetői képesítéssel.

Az összehangoltabb szolgálatellátás érdekben Kerekes Péter létrehozott egy keleti medencei csoportot, Balatonkenese székhellyel és egy középső medencei csoportot, Balatonföldvár székhellyel. A keleti medencei csoport rendelkezik, egy szolgálatra alkalmas villanymotoros hajóval, a középső medencei csoport vonatkozásában jelenleg is keresik a megoldást egy kisebb hajó beszerzésére.

Az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy bár nagy igény van a munkájukra, és erejükhöz mérten, több szervezet, önkormányzat is segítette őket anyagilag, mégis néha gondot jelent a hajók megtankolása. Emellett, az üzemeltetési engedélyek megújítása és a polgárőrök kisgéphajó-vezetői tanfolyama sem olcsó. Éppen ezért, a még hatékonyabb feladatellátás érdekében, a következő időszak legfontosabb feladatának a szponzorok, támogatók felkutatását tartja, tekintettel arra, hogy a működési területük a Balaton teljes vízfelületére kiterjed.

A kötelező beszámolók elhangzása után felszólaló OPSZ elnök elmondta, hogy nehéz év áll a Polgárőrség előtt, így minden bizonnyal a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesületet sem tudják úgy támogatni, mint eddig tették. Dr. Túrós András úgy fogalmazott, ha nem találnak támogatókat, a hajók megtankolásához, akkor kiderül "tudunk-e a vízen járni". Az elnök arra bíztatta az egyesület tagjait, hogy több szolgálatot adjanak a parton, mint a vízen, ha nem tudják tankolni a hajóikat. Dr. Túrós András egyébként elégedetten szólt az egyesület munkájáról és azt mondta, jó ötlet volt Kerekes Péter megválasztása, mert egy agilis, jól kommunikáló, sokat dolgozó vezető került az egyesület élére.

Horváth László r.ezredes felszólalásában arról beszélt, hogy munkatársai a rendszerváltás kezdete óta egy kisebb város lakosságát mentették meg és örömét fejezte ki, hogy mára a polgárőrök is bekapcsolódtak a munkájukba. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság kapitányságvezetője megemlítette, hogy szívesen segítették az egyesület tagjait szakmai kiképzésükben, oktatásukban. Mint fogalmazott: "Ez egy életforma. A vízi, az egyik legszebb szolgálat, hiszen képesek vagyunk beavatkozni olyan folyamatokba, amibe más nem. Magán is segít, aki egy ilyen egyesületet támogat" - zárta felszólalást Horváth László.

A BVPE munkáját méltatták felszólalásukban a jelenlévő polgármesterek is, akik ígéretet tettek, hogy lehetőségükhöz képest támogatják az egyesületet, mert a Balatonra nem csak a szezon 100 napján kell vigyázni.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozata kitüntetésben részesítette:

  • Dr. Hetényi-Marton Tamás r. őrnagyot, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, Keszthelyi Vízirendészeti Őrs parancsnokát.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatában kitüntetésben részesítette:

  • Havranek Mihályt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Keszthelyi Kirendeltségének vezetőjét

Poór Gyula, a somogy megyei polgárőrök vezetője, a hatékonyabb szolgálatellátás érdekében, egy laptopot és egy drónt adott át az egyesületnek.

Szöveg és fotó: Bakonyi Ágnes