Az év polgárőr egyesülete Veszprém megyében

2014.06.01

Sümegi Polgárőr Egyesület az év polgárőr egyesülete Veszprém megyében

A május végén Veszprémben tartott éves közgyűlésen az elnökség és a megjelent egyesületek a 2013. évet értékelték. Kovács Imre elnök elmondta, 1 megyében 122 egyesület működik, amely országosan is kimagasló. A sümegi csoport méltatásakor elhangzott, azért ők kapták a kitüntető címet, mert nem csupán megyei, de országosan is kimagasló a rendőrrel közösen és az önállóan a közterületen töltött órák száma. A Molnár Zoltán vezetésével működő egyesület tavaly elindította az idősek áldozattá válását megelőző mozgalmat, amelynek keretében otthonukban keresik fel a hetven éven felülieket, ellátják őket a bűnmegelőzési tanácsokkal, baj esetén kihez fordulhatnak.

Következő tanévtől elindítják az Egy iskola - egy polgárőr mozgalmat, amellyel a gyerekeknek adnak hasznos közlekedési és közbiztonsági tanácsokat. Évekkel ezelőtt öt fővel indították a lovas polgárőr szolgálatot, ma már tizenketten vállalják, hogy lovas szolgálatban rendszeresen ellenőrzik a mezőgazdasági művelés alatt álló területeket és az erdőt. A sümegi önkormányzat támogatásával tavaly két motorkerékpárt vásároltak, felszerelték életmentő eszközökkel, többek között defibrillátorral. Tíz polgárőr a mentőszolgálat munkatársai által tartott elsősegélynyújtó képzésen vett részt, a motort ugyanis csak egészségügyi ismeretekkel rendelkező polgárőr vezetheti.

A közgyűlésen elhangzott, hogy a sümegi polgárőrség példaértékű kapcsolatot ápol a rendőrséggel, a települési önkormányzattal. A közgyűlésen Trombitás Ottó alelnök a Polgárőr érdemkereszt bronz fokozatát kapta.

Írta: Tisler Anna

 Naplo Online (veol.hu)


foto: Tisler Anna