Az MH KKK kolbásza és hurkája nyert Balatonakarattyán

2018.03.12

Ízeiben, illatában harmonikus és hagyományőrző, tálalásában étvágykeltő, így érvelt a finom, magyaros hurka és kolbász mellett a győztes csapat képviseletében Zubor Zoltán őrnagy a hétvégén, a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központjában (MH KKK) a kolbász- és hurkatöltő versenyen.

Második helyen a nyugdíjasok

Tizenkét csapat vett részt az ínycsiklandó gasztronómiai programon, amelyet harmadik alkalommal szerveztek meg a katonai alakulatok, társszervek, a rendőrség, polgárőrség, katasztrófavédelem, valamint a civil szervezetek, illetve a Balatonakarattyai Nyugdíjas Klub Egyesület részvételével. A finomságokat az íz, illat és tálalás alapján pedig nem más, mint Buday Péter mesterszakács, sztárszakács és Gulyás Károly Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke és Brassó Sándor mesterszakács, szakoktató értékelte. A híres mesterszakácsok szerint a legkitűnőbb ételt az MH KKK csapata nyerte el, Zubor Zoltán őrnagy, valamint Szalay Virginia, Szabó Bálint, Tóth Bálint és Márkus Barna közalkalmazottak. Második helyen végzett a Balatonakarattya Nyugdíjas Klub Egyesület, harmadik helyre pedig a Balatonfűzfői Hivatásos Tűzoltók kerültek. A helyezetteknek a díjakat Piros Ottó ezredes, az MH KKK parancsnoka adta át.

Mi a győztes titka?

Zubor Zoltán őrnagy, a győztes hurka és kolbász titkát érintő kérdésünkre azt mondta, főként a kitűnő csapatmunkának köszönhető a győzelem. Hozzátette, nagyon fontos, hogy a hagyományokat őrizze az ember, a kolbászba kömény, fokhagyma, bors és fűszerpaprika került, utóbbi saját Kalocsa melletti ültetvényéről. Egy kevés őrölt szerecsendiót is tettek a kolbászhúsba, amitől kissé pikáns lett az ételt, de nem vitte el az ízeket. Készítettek májas hurkák is, amit szintén hagyományos fűszerekkel ízesítettek, majorannával, kevés feketeborssal, sóval.

Külön ügyeltek a finom és látványos köretekre is, a hurkához pezsgőben párolt lila káposztát kínáltak, a törtkrumplihoz pedig füstölt szalonna zsírjában hagymát pirítottak, amit kevés fűszerpaprikával szórtak meg. Aztán kacsazsíron porcukrot karamellizáltak, amelyen pirították az alma-, és körteszeleteket, majd egy deci fehérbor töltöttek a gyümölcsök alá, végül kevés fahéjjal, citrommal fűszerezték. A kolbászhoz bajor káposztát kínáltak, amihez savanyú káposztát pirítottak le füstölt szalonnával. -Buday Péter azt mondta, nagyon rég találkozott ilyen körettel, idézte a mesterszakácsot Zubor Zoltán.

A farsangi hétvége Nótár Mary műsorával, este pedig disznótoros bállal folytatódott Balatonakarattyán.

Forrás: https://www.veol.hu/