Bármikor és bárhol felbukkanhatnak a polgárőrök

2019.02.03

A téli hidegben is járják a várost az ajkai polgárőrök.

Nem csupán a közrendre és a közbiztonságra ügyelnek, hanem segítenek is a rászorulóknak, ha kell, fát aprítanak vagy havat lapátolnak az időseknek, akik betegségük vagy életkoruk miatt ezt már nem tudják megtenni, tudtuk meg Magas Géza elnöktől, aki 27 éve lát el polgárőr szolgálatot.

Ők azok, akik szolgálaton kívül is figyelnek, ha baj van, rögtön intézkednek. Nemrég egy idős ember lett rosszul a főutcán. Az éppen arra járó, szolgálaton kívüli polgárőr azonnal hívta a mentőt, majd megvárta, amíg kiérkeznek, nem hagyta magára a beteget.

Másikuk mozgássérült idős embert kísért át a síkos úton. Aki igényli, távollétében gyakrabban járőröznek a háza környékén a polgárőrök. Ma már gyakori, hogy előszezonban mennek a családok üdülni, nem csak nyáron állnak hosszabb ideig üresen a lakások.

A polgárőrök kérik a lakosságot, ha elutaznak, ne posztolják ki azt a közösségi portálra, hiszen a rossz szándékú emberek így megtudják, hogy üresen áll a ház. Az is árulkodó, ha gyűlnek a reklámújságok a postaládában anélkül, hogy kiszednék azokat. Célszerű megkérni szomszédot vagy ismerőst, hogy ürítse ki a postaládát távollétünkben. Temetéskor a temetőparkolókat is útba ejtik, hogy megakadályozzák a gépkocsik feltörését.

A polgárőrök munkáját a lakosság is segíti. Egy időben a Csertelepen, Ajka egyik városrészében fiatalok padokat rongáltak. A lakossági jelzést követően gyakrabban járőröztek a településrészen, így a probléma megoldódott. A belterületeken járőrözés közben nézik az autókat, nincs-e rajtuk karcolásnyom, vagy letört visszapillantó tükör. Ha nyitva hagyott kertkaput látnak becsengetnek, figyelmeztetik a lakókat.

Bármelyik napszakban bárhol feltűnhetnek, mozgásuk kiszámíthatatlan, így még nagyobb a visszatartó erő. A városi és nagyobb sportrendezvényeken biztosítják a helyszínt.

Ajka Város Önkormányzata

ÖS- Önkormányzati Sajtószolgálat

Forrás:https://polgarorok.hu