Beszélgetés Torma Jenővel

2015.06.27

Torma Jenő, a Kolontári polgárőrség tagja, pár hét múlva lesz 80 éves, de még mindig aktív tagja az egyesületnek.Sümegen a Veszprém megyei polgárőr napon készült riportot olvashatják az alábbi cikkben.

N.Z.: Üdvözlöm Torma Jenő urat , vagy ha szabad akkor Jenő bácsit, hisz ezt a kort mindenképpen tisztelni kell, hisz ha az információm nem csal, akkor Jenő bácsi lassan 80 éves lesz.

T.J.: Én is üdvözlöm, és igen a Jenő bácsi az jó lesz. Hát igen ha minden jól alakul akkor két hónap múlva töltöm be a 80.-életévemet.

N.Z.: Tudomásom szerint Jenő bácsi itt Sümegen a megyei rendezvényen, a több évtizedes Polgárőr tevékenységének és vezetői munkájának, valamint a polgárőrség és az egyesületük megalakulásában végzett munkája elismeréseként Szent László emlékplakett jutalomban részesült. Had kérdezzem meg, mióta van a Kolontári egyesületben?

T.J.: Hát én 1996-óta vagyok az egyesületnél, ami amúgy 1995-ben alakult. Az alakulás nem volt aki az egyesületet tovább vigye és én ezt vállaltam, hogy rendbe szedem a csapatot, és első körben 56 fővel lett teljes a csapat. Utána 12 évig voltam az egyesület vezetője, bár nem ez volt a célom, de a tagok azt mondták ha szeretném, hogy legyen egyesület akkor vállaljam a vezetését. Hát erre nem lehetett nemet mondani, mert én akartam, hogy legyen.

N.Z.: Jelenleg is aktív tagja az egyesületnek, részt vesz a szolgálatokban és egyéb tevékenységekben?

T.J.: Hát jelenleg úgy tűnik, hogy távoli szemlélője vagyok a dolgoknak, de ha rendezvényeken kell akkor nagyon szívesen részt vállalok a szolgálatokból. Sőt a gyűlésekre is meghívnak, és a jelenlegi vezetők kikérik a véleményem, és azt örömmel is fogadják.

N.Z.: 2010-ben történt ipari katasztrófa, mennyire viselte meg az egyesület tagjait, hogyan vészelték át ezt az időszakot?

T.J.: Hát igencsak kivettük a részünket a mentésben, hiszen az első napokban csak enni mentünk haza, és napokig nem aludtunk. Próbáltunk segíteni ott ahol csak tudtunk, a rengeteg segíteni akarót irányítottuk, és fizikálisan is segítettünk a mentésben.

N.Z.: Hogy látja, helyre állt a rend és az embereknek lelki békéje? Az emberek meg újult erővel, újra nyugodtan tudják élni a mindennapjaikat?

T.J.: Azt lehet mondani, hogy anyagilag rendbe jött a falu, hisz ezután a tragédia után épült ki a csatorna , lett járda felújítás, és épült sportlétesítmény is a faluban. Sajnos úgy fest, hogy ez a tragédia hozta meg a falunak a fejlődést. Ami viszont azokat érinti akinek a tragédiában családtagja, rokona vagy barátja veszett oda, azok lelkileg nagyon összetörtek.

N.Z.: Na de váltsunk témát, hisz ma az ön munkássága, és kitüntetése miatt szerettem volna önnel riportot készíteni. Ugye itt vagyunk Sümegen, a Veszprém megyei polgárőrnapon, és szeretném megkérdezni, hogy tetszett a mai rendezvény?

T.J.: Hát igen ez a rendezvény nagyon jóra sikeredett, hisz Sümeg megyeileg könnyen megközelíthető és senkinek nem nagy távolság. Én látom azt, hogy a polgárőrség ennyi idő után kezd végre magára találni, és nem alárendelt szerepet tölt be a közbiztonság vonatkozásába. Ezt az is bizonyítja, hogy végre a rendőrség is jutalmazta a polgárőröket, hisz ez eddig csak visszafelé volt igaz. Én most láttam először, hogy a megyei rendőrkapitány polgárőröket jutalmaz.

N.Z.: Hát igen az biztos, hogy ez egy nagyon jó gesztus, és igen nagy ösztönzés is ez a polgárőröknek. Végezetül Jenő bácsi, szeretném megköszönni azt az igen jóra sikerült riportot, és további jó egészséget, és tartalmas hosszú életet kívánok önnek.

T.J.:Én is nagyon köszönöm.

Írta: Nagy Zoltán