Biztonság napja, rendezvény az Általános iskolában.

2019.06.21

Június 13-án a Nagyvázsonyi Polgárőr Egyesület, a Rendőrség, a Katasztrófavédelem és egyéb társszervek közreműködésével, a nyári szünidő veszélyeire készítettük fel a Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulóit.

A program egy váratlan tűzriadóval kezdődött, melyet az iskola tanárai és tanulói kiválóan teljesítettek, alig két perc alatt rendezetten és fegyelmezetten kiürítették az épületet.

Ezzel egy időben, a tűzoltó, rendőr illetve mentő egységek bevonultak és egy rövid bemutatót tartottak, épületből mentéssel, újraélesztéssel, segítségnyújtással. A bemutató után az egységek képviselői rövid előadásban ismertették a szervezetek munkáit, a segélyhívás folyamatát és felhívták a gyerekek figyelmét a nyári szünidővel kapcsolatos veszélyhelyzetekre.

Rövid szünet után a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zalahalápi Polgárőr Egyesület közös, igen látványos rendőrkutya bemutatója következett, melyet az Általános iskola jóvoltából ingyen fagylaltozás követett.

Ezt követően, a Nagyvázsonyi Polgárőr Egyesület és a My Thai baráti kör közös önvédelmi bemutatóját láthatták, mely kitért az esti közlekedés veszélyeire, az esetleges veszély helyezetek elkerülésére, de bemutatott néhány hatásos önvédelmi fogást, valamint a Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai segítségével, egy sikeres és látványos elfogást is.

Végszóra a Magyar Honvédség is megérkezett, így elkezdődött a szabad program, ahol a gyerekek beszállhattak a tűzoltó- és rendőrautóba, kipróbálhatták a technikai felszereléseket, a katonai fegyvereket, az önvédelmi felszereléseket, de gyakorolhatták az újraélesztést is.

A programot katonai arcfestés, kézigránát dobó verseny és zene is színesítette. A kihangosításról és a jó zenéről a BatCat Event Sound System gondoskodott, a meghívottak étkeztetését az iskola konyhája biztosította. Utólag is köszönjük minden együttműködő partnerünknek, a színvonalas és tartalmas eseményt, különösen Szautnerné Erikának és az Iskola tanárainak, hogy lehetőséget nyújtottak a gyerekek ilyen irányú "felkészítésére".

Ősszel visszatérünk, akkor az "elfogadás napja" rendezvénnyel, a mozgáskorlátozottakra, vakok- és gyengénlátókra, illetve egyéb fogyatékkal élők elfogadására helyezzük a hangsúlyt, valamint helyet kap a szenvedélybetegségek és iskolán belüli erőszak témakőre is. Remélhetőleg hasonló sikerrel.

Forrás: Szegedi Tamás NPE Elnök