Bravó, Polgárőrség!

2022.12.17

A polgárőrök letették az ország karácsonyfája alá az ajándékokat: a hozzájárulást a jó közbiztonsághoz, a sikeres határvédelmet, a covid alatti gondoskodást, az orosz-ukrán háború elől menekülők segítését, a külterületek nagyobb biztonságát, és a sok millió köz-és külterületi szolgálati órát - hangsúlyozta évértékelő beszédében az OPSZ elnöke.

A Készenléti Rendőrség adott otthont az OPSZ központi karácsonyi ünnepségének december 16-án. A rendezvényen nagycsaládos, és más kiemelkedő munkát végző polgárőrök, az elnökség tagjai és a Központi Hivatal munkatársai mellett megjelent Dr. Tarcsa Csaba r. vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka is.

Bravó, Polgárőrség! - kezdte évértékelő beszédét az OPSZ elnöke, aki szerint, a 2022-es esztendő a Polgárőrség aranykorának csúcséve volt. A Szövetség költségvetési támogatására, hatékonyságára és teljesítményére a rekordok voltak jellemzőek.

Mint Dr. Túrós András hangsúlyozta, a dicséret megilleti a Polgárőrség egészét, de kiemelten a határvédelemben résztvevő polgárőröket, a közel 20 ezer polgárőrt, akik hétköznapi hősökként védték önként az országhatárt. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a szövetség 31 éves történetében először bízta meg a kormány a Polgárőrséget állami feladattal, ez pedig az állami bizalmat és elismerést jelenti. Az elismerés azonban jár a koronavírus-járvány alatt, valamint az orosz-ukrán háború menekültjeinek segítésében, a nemzetközi sportversenyek biztosításában, a mindennapokban szolgálatot ellátó polgárőröknek is. Dr. Túrós András beszédében köszönetet mondott a Polgárőrség vezetőinek is, "akik egységben és jó kondícióban tartották a Szövetséget, amely így felvértezve lép át a 2023-as esztendőbe".

Az elnök úgy véli, a következő év sok nehézséget okoz majd a polgárőröknek, de ezeket a nehézségeket is leküzdi a Szövetség és megoldja a pluszként jelentkező feladatokat.

"A polgárörök nagy családját összetartja a közös cél, a szolidaritás, a barátság, a tenni akarás, az önkéntesség és a gondoskodás, mint meghatározó erő" - emelte ki az elnök, aki büszke a Polgárőrségre, amely véleménye szerint elnyerhetné az év legsikeresebb civil szervezete díjat-, ha lenne ilyen.

"Büszkén ünnepelhetünk idén, mert a polgárőrök letették az ország karácsonyfája alá az ajándékokat: a hozzájárulást a jó közbiztonsághoz, a sikeres határvédelmet, a covid alatti gondoskodást, az orosz-ukrán háború elől menekülők segítését, a külterületek nagyobb biztonságát, és a sok millió köz-és külterületi szolgálati órát" - fogalmazott az elnök, majd mindenkinek áldott karácsonyt és boldog új évet kívánt.

Dr. Tarcsa Csaba r. vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka köszöntőjében kollégaként üdvözölte a polgárőröket és családtagjaikat, akiknek a támogatása nélkül nem tudnák ellátni önkéntesen végzett feladataikat. "Csodálattal nézek Önökre, akik valóban a köz érdekében végzik feladataikat, amellyel óriási segítséget nyújtanak a rendvédelmi szerveknek, az elmúlt évtizedek igazolják, hogy része lett a közbiztonság szervezésének a Polgárőrség" - hangsúlyozta a parancsnok, aki külön köszönetet mondott a határvédelemben résztvevőknek, hiszen - mint fogalmazott - a jelenlegi inváziós nyomást csak összefogással lehet kezelni. Dr. Tarcsa Csaba végül sok erőt és kitartást kívánt az új évre minden polgárőrnek.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott, (díjazottak névsora), majd a Készenléti Rendőrség Zenekarának kvintettje színvonalas előadásával ért véget.

Szöveg: Bakonyi Ágnes

Fotó: Posztós Csaba