Csendes, békés volt a szilveszter Sümegen

2018.01.09

Egy ittas járművezetővel szemben szabtak ki bírságot a Sümegi Rend-őrőrs szolgálatot teljesítő munkatársai szilveszter éjszaka, akikkel polgárőrrendőr közös szolgálatban vettünk részt éjféltől hajnali kettő óráig.

A közös szolgálat Sümeg belvárosában, a köztéri óránál kezdődött. Ott néhány tucatnyi óévbúcsúztató fiatal várta az éjfélt, hogy együtt köszönthessék a 2018-as esztendőt. Egy fiatalember kiállt az óra elé, minden jót kívánt a megjelenteknek és az összes sümeginek. Beszélgettek egy kicsit, majd mindenki hazament vagy keresett egy nyitvatartó szórakozóhelyet. Mi pedig tettünk egy kört a városban, majd elindultunk a járás falvaiba.

Szentimrefalváról Csabrendek felé tartott a járőrautó, amikor a szolgálatot teljesítő Molnár Zoltán főtörzszászlós és Csikós Norbert törzsőrmester megállított egy szemből közlekedő gépkocsit, és ellenőrizte a vezetőjét. A sofőr enyhén ittas volt, vele szemben a mért érték alapján 30 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki, valamint hat büntetőpontot kapott. A rendőrök kitöltötték a jegyzőkönyvet, a férfi elismerte a jogsértést. A fiatalember tudomásul vette, hogy aznap drága sört fogyasztott.
- Hívjon valakit, aki hazaviszi magát, vagy elvezeti a kocsit, így nem mehet tovább - mondták a rendőrök.
- Felhívom valamelyik barátomat - mondta.

Elköszöntünk és indultunk tovább. Útközben a járőröktől megtudtuk, hogy az alkoholszonda 0,14 milligramm/liter légalkohol értéket mutatott a fiatal sofőrnél. Ha 0,16 mg/l-t vagy ennél többet mutatott volna, akkor súlyosabb következményekkel kellett volna számolnia a járművezetőnek. Ennél az értéknél már 100 ezer forint a közigazgatási bírság, továbbá nyolc büntetőpont jár, valamint a járművezetőt előállítják újabb mintavételre. Akinek összegyűlik a 18 pontja, annak bevonják a vezetői engedélyét, amelyet csak újabb vizsga letételét követően kaphat vissza.

A 0,25 mg/l légalkohol szint feletti érték esetén pedig már büntetőeljárás indul a járművezetővel szemben.
Beértünk Gyepükajánba. A művelődési házban egy vidám társaság táncolt, az utcán alig volt ember. Káptalanfán is nyugodt volt a falu.
Nemeshanyban egy fiatal párt figyelmeztettek a rendőrök, hogy az úttest a gyalogos közlekedésre veszélyes, ezért a járdán folytassák az útjukat.

Fél kettőre járt az idő. A tűzijátékok ekkorra már elfogytak, de lehet, hogy nem is használtak a bulizók.
Visszaindultunk Sümegre. A járőrök útközben ellenőrizték az autósokat, egyikük sem fogyasztott alkoholt, és az engedélyek is rendben voltak.

Csikós Norbert, Molnár Zoltán és a fiatalok a sümegi éjszakában Fotó Tisler Anna

Sümegen a benzinkútnál két fiatal várta a barátait, akikkel együtt indultak tovább egy szórakozóhelyre. Kustos Tamás és Szalai Lili boldog új évet kívánt a rendőröknek.

- Tisztelem azokat az embereket, akik még akkor is dolgoznak, amikor mindenki más bulizik. Dolgoznak, hogy mi biztonságban érezzük magunkat - mondta Tamás.

Csikós Norbert törzsőrmestertől megtudtuk, hogy az ünnepi szolgálat beosztásánál a parancsnokok megkérdezik, hogy ki vállalja a munkát, viszont ha nincs meg a szükséges számú jelentkező, akkor figyelembe veszik azt, hogy ki volt beosztva a korábbi években. A szilveszteri szolgálat annyiban más, hogy több szórakozóhely tart nyitva és nagyobb a forgalom az utcákon.
A szolgálatot teljesítőket este felkereste a Sümegi Rendőrőrs parancsnoka, Makkos Róbert rendőr alezredes, aki boldog új évet kívánt, és alkoholmentes pezsgővel ajándékozta meg kollégáit.

Nyugalom és béke van a sümegi és környékbeli éjszakában, erről győződtünk meg szilveszterkor.

Forrás:https://www.veol.hu/