Csipke, Csinos és Kókusz mostantól polgárőrök – avagy, újabb három kuvasz segíti a polgárőrök munkáját

2023.03.30

A fajtamentő-mintaprogram keretében immár hatodik alkalommal vehetett át kuvaszkölyköket az Agrárminisztérium támogatásával az Országos Polgárőr Szövetség. A kuvaszok átadására március 29-én került sor a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Főosztályának Dunakeszin működő telephelyén.

Magas protokoll jelent meg a kuvaszkölykök átadásán, de protokoll ide, vagy oda, minden meghívott vendég a gyönyörű kutyusokat csodálta. Csipke, Csinos és Kókusz, mintha megérezték volna, hogy most ők a főszereplők, így folyamatosan "produkálták" magukat. Ők most még csak tanulók, de ha "nagykutyák" lesznek, valódi szolgálatba állnak polgárőr befogadó gazdáikkal.

A Polgárőrségnél minden évben pályázat útján választják ki azokat az egyesületeket, amelyek alkalmasak arra, hogy a kutyákat felneveljék, kiképezzék és a polgárőrség kötelékébe állítsák. A kutyákat a MEOESZ vásárolja meg, megbízható tenyésztőktől és ajánlja fel a Polgárőrségnek. Az Agrárminisztérium 2 millió forinttal járult hozzá a kutyák megvásárláshoz és kiképzéséhez. Az Országos Polgárőr Szövetségnél jelenleg 30 kuvasz áll szolgálatban.

A rendezvényen V.Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos hangsúlyozta, fel kell hívni a figyelmet a kuvaszokra, ismertté kell tenni őket, mert azt szeretnénk, ha minél többen magyar kutyafajtát választanának, mikor házi kedvencet szeretnének maguknak.

A miniszterelnöki biztos elmondta, az agrártárca célja az, hogy ezek a kutyafajták szeretettek, kedveltek legyenek.

A program rávilágít arra, hogy ennek a gyönyörű megjelenésű, méltóságot sugárzó kiállású kutyafajtának régi funkcióját, az őrző-védő tevékenységét a 21. századi körülmények között is kiválóan lehet használni.

Simicskó István, aki a rendezvényen nem frakcióvezetői minőségében, hanem az Őshonos Magyar Kutyákkal Közjóért Alapítvány alapítójaként vett részt, köszöntőjében elmondta, alapítványuknak elsődleges célja, hogy segítse az őshonos magyar kutyafajták alkalmazhatóságát, akár a közbiztonság fenntartásában is.

Az egyik legalkalmasabb kutyafajta erre a kuvasz és az egyik legalkalmasabb szervezet erre az önkéntesekből álló, kiválóan működő Polgárőrség. Emlékeztetett arra, hogy ő maga tíz évvel ezelőtt lépett be a Polgárőrségbe és nagyon büszke rá, hogy így is segítheti lakókörnyezete biztonságát.

Emellett több mint 10 éve küzd nem csak az állatvédelemért, hanem azért is, hogy a magyar kutyafajták visszaszerezzék régi népszerűségüket.

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arról beszélt, örömmel tölti el, hogy egyre többen csatlakoznak az állatvédelem ügyéhez, így például a polgárőrök több mint 60 ezres nagy családja is.

Mint mondta, rengeteg a kapcsolódási pont az állatvédelemmel foglalkozó szervezetek és a Polgárőrség között.

Partnerségre törekednek egyébként mindenkivel, hiszen, ha a kampányoknak és az oktatásoknak köszönhetően egy olyan generáció nő fel, amelynél alapvető érték lesz az állatvédelem, akkor nekik is kevesebb munkájuk lesz.

A beszédet követően együttműködési megállapodást írt alá az OPSZ elnöke, Dr. Túrós András és a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Dr. Vetter Szilvia Phd.

Dr. Túrós András beszédében mérföldkőnek nevezte az együttműködés aláírását, hiszen – mint fogalmazott – 32 évvel ezelőtt a Polgárőrséget elsősorban a közbiztonság védelme érdekében hozták létre, de azóta, a társadalmi folyamatokhoz igazodva, számos területen "szakosodott" a Szövetség és létrejöttek a speciális feladatokkal foglalkozó Tagozatok. Megemlítette a Lovas Polgárőrök Tagozatát, amely nem csak hatékony, de vonzza a fiatalokat. Ehhez csatlakoztak évekkel ezelőtt a kutyás polgárőrök, de mostanra megérett az idő arra, hogy leváljanak és önálló Kutyás Tagozat jöjjön létre az OPSZ-en belül. "A kutyás szolgálatok létrejöttekor sok kérdőjel volt, de mára bebizonyosodott, hogy az önkéntesen dolgozó polgárőröknek, akik kényszerítő eszközt nem alkalmazhatnak, sok esetben védelmet jelent a velük szolgálatban lévő kutya. Emellett, az OPSZ elnökének reményei szerint, a most aláírt megállapodás hatékonyabban hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a polgárőrök körében is. "A Polgárőrség lefedi az egész országot, példát mutatnak, de helyismeretüknek köszönhetően felderíthetik azokat az eseteket is, amelyekben nem érvényesül a felelős állattartás, vagy fennáll az állatkínzás gyanúja" – fogalmazott az elnök.

Az együttműködést az összefogásból adódó előnyök, lehetőségek céltudatosabb érvényesítése, az állatkínzások felderítése, az állatvédelem és bűnmegelőzés kapcsolatának elmélyítése, az állatvédelmi ismeretterjesztés javítása, valamint a felelős állattartás népszerűsítése hívta életre – fogalmazott rövid köszöntőjében Dr. Vetter Szilvia Phd., aki azt is bejelentette, hogy az alapítvány hamarosan chip leolvasókkal segíti a polgárőrök munkáját.

A köszöntőket követően a kis és nagykutyáké volt a főszerep. A kiskutyák bájukkal, a "profik", vagyis a Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Főosztály munkatársai látványos bemutatóval nyűgözték le a megjelenteket.

Szöveg: Bakonyi Ágnes

Fotó: Posztós Csaba