Csökkent a bűncselekmények száma Balatonfűzfőn

2021.02.04

Lőrincz Gábor, a helyi polgárőrség vezetője tavalyelőtt lett az év balatoni polgárőre. A kitüntetést az Országos Rendőr-főkapitányság budapesti, Teve utcai épületében vehette át. Mint mondja, ez hatalmas megtiszteltetés volt számára, ekkor érezte igazán, hogy jó dolog a közösségért dolgozni.

- Annak idején a járási koordinátor terjesztett fel a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség felé, amit Dézsi János elnök jóváhagyott, és továbbította az illetékeseknek. Nem számítottam rá, hogy ilyen elismerésben részesítenek, egy kicsit el is érzékenyültem - tekint vissza a múltba Lőrincz Gábor rend­őr törzszászlós, aki a Balatonalmádi Rendőrkapitányság állományában van, így még jobban meg tudja oldani a polgárőrség vezetését, hiszen ezáltal sokkal szorosabb kapcsolatot alakítanak ki egymással a rendőrök és a polgárőrök.

Hivatalosan 1990-ben kezdte meg működését Balatonfűzfőn a civilszervezet, de akkor még nem polgárőrként, hanem mint közbiztonsági csoportok, melyek a gyártelepen és Fűzfő-fürdőn működtek. Ebből alakult ki nyolc év múlva a polgárőrség.

Lőrincz Gábor 2013 óta vezetője a Balatonfűzfői Polgárőr Egyesületnek, melynek jelenleg 39 tagja van, ebből mintegy húszan veszik ki részüket rendszeresen a munkából, akik hetente legalább egyszer szolgálatot teljesítenek a településen. Ráadásul több városi rendezvényen is segítettek az elmúlt években.

- Nyolc évvel ezelőtt - körzeti megbízottként - megválasztottak az egyesület élére, ami nagyon jólesett. Az önkormányzat és a vállalkozók támogatásának köszönhetően elmondhatom, hogy minden adott ahhoz, hogy megfelelően tudjunk dolgozni. Nemrégiben sikerült beszereznünk egy Suzuki Ignis gépkocsit, amely nagyban megkönnyíti a munkánkat, így olyan helyekre is el tudunk jutni, amit gyalogosan nehezebb megközelíteni. Az Országos Polgárőr Szövetségtől pedig kaptunk egy robogót, ez is nagy segítségünkre van, illetve két kerékpárral is rendelkezünk. Nagy álmunk egy éjjellátó készülék és kisebb hőkamera beszerzése, ezek többek között az eltűnt személyek kutatásában nyújtanának nagy segítséget.

Lőrincz Gábor a közelmúltban beszerzett Suzuki Ignisszel
Fotó: Szendi Péter

Lőrincz Gábor úgy véli, hogy hazánkban minden településen szükség lenne polgárőrségre, hiszen ezáltal jelentősen csökkenne a bűnesetek száma, ami az elmúlt években Balatonfűzfőre is jellemző tendencia volt.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet az interneten elkövetett bűncselekményekre, melyek napjainkban egyre gyakoribbak. Ezek felderítésében sajnos a rendőrség és a polgárőrség csak részben tud segítséget nyújtani, így arra hívná fel a figyelmet, hogy fokozottan óvatosan vásároljunk termékeket az interneten, mert nagyon sokszor volt rá példa, hogy a vevő előre elutalta a pénzt, később pedig nem kapta meg a kiválasztott árut.

Az elmúlt évek során több fűzfői lakost is megkárosítottak hasonló módon, és ez nemcsak az idősebb korosztályt, hanem a fiatalokat is érintette.

Forrás:https://www.veol.hu