EDR teszt üzem Veszprém megyében

2014.08.01

A Balatoni Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testülete segítségével megkezdődött a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetségénél az Egységes Digitális Rádiórendszer (EDR) teszt üzeme.

Pilot projekt keretében a Balatonfüredi rendőrkapitánysághoz tartozó polgárőr egyesületek a Tihanyi Polgárőr Egyesület vezetésével a nyári szezon ideje alatt 4 darab EDR készülékkel tesztelik a rendőrséggel történő rádió kommunikáció lehetőségeit.

A teszt lényege, hogy valós idejű rádiókapcsolat valósul meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjával, illetve a területen szolgálatot teljesítő körzeti megbízottakkal és szolgálatirányító parancsnokokkal. A megyei rendőrségi ügyeleten a szolgálatot teljesítő polgárőrök is szerepelnek a tevékenység irányítási rendszerben, ezzel területi elhelyezkedésük láthatóvá válik. Szükség esetén bevonhatóak olyan feladat végrehajtásba, amelyben a polgárőr egyesületek alapfeladatként részt vesznek már most is, de ezzel az ügyeletes naprakészen látja a létszámot, az eszközöket és alkalmazhatóságukat.

A szolgálatba történő bejelentkezés, a szolgálat ideje alatt történt események közlése a teszt alatt már nem a miskolci vagy szombathelyi hívásfogadó központokon keresztül jutnak el a rendőrséghez, hanem közvetlenül élőszóban, jelentősen csökkentve ezzel az időtényezőt.

A tesztüzem lényege, kideríteni azt, hogy a BPSZ-nél kidolgozott és már évek óta alkalmazott közvetlen kommunikáció mennyiben segíti elő a többi megyei szövetség hatékonyságát is, és mennyiben megvalósítható itt a kidolgozott módszer. A tesztüzem ideje alatt a Balaton parti egyesületek bejelentkeznek a BPSZ 24 órás ügyeleti központjába is, tesztelve ezzel az országos kommunikáció lehetőségét is.

Forrás: https://www.opsz.hu