Egyedülálló – közösen indult országjárásra az ORFK és az OPSZ

2023.11.27

Első ízben rendez regionális eszmecseréket az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ), amelyen ismertetik a bűnmegelőzés és a közlekedésbiztonság kihívásait, illetve a polgárőrség ezekkel kapcsolatos új feladatait. Dr. Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány is tartott előadást a sárospataki fórumon, amelyen a régió polgárőr egyesületeinek vezetői mellett a körzeti megbízottak is képviseltették magukat.

Mintegy 200 borsodi, szabolcsi, hajdú-bihari és heves vármegyei polgárőr és körzeti megbízott vett részt a KTI támogatásával létrejött egyedülálló országjárás első állomásán, Sárospatakon, november 25-én. Az ORFK és az OPSZ vezetői azért döntöttek a közös járási fórumok megrendezése mellett, mert a bűnözés átalakulása és a közlekedésbiztonság is új kihívások elé állítja a rendőrséget és civil segítőiket, a polgárőröket is.

– Mára a polgárőrség elengedhetetlen szerves része lett a települések közéletének. Egy jól együttműködő hármas egységnek, a helyi közterületfelügyeletnek, a rendőrség szakmai támogatásának és a polgárőrök önkéntes munkájának köszönhetően sikerült Sárospatak közbiztonságát jobbá tenni – mondta köszöntőjében a házigazda Sárospatak polgármestere, Aros János, aki egyben a város polgárőr egyesületének elnöke is.

A helyi egyesület tiszteletbeli elnöke, a térség országgyűlési képviselője dr. Hörcsik Richárd is köszöntötte a jelenlévő polgárőröket és körzeti megbízottakat. Mint mondta, büszke arra, hogy szinte nincs olyan település, ahol nem működik polgárőrség, éppen ezért a vármegyében jelentősen visszaszorult a bűncselekmények száma. "Egyfajta hungarikum vagyunk, ezért meg kell mutatni a polgároknak, hogy együtt erősek vagyunk, és ránk bármikor számíthatnak" – fogalmazott a képviselő.

A szakmai előadásokat megelőzően dr. Túrós András, az OPSZ elnöke átadta a meghívott járásokba kinevezett ifjúsági referensek megbízólevelét.

– Köszönöm önöknek az együttműködést, és ezt a lehetőséget is. Fontosak az ilyen alkalmak, amikor magunk között őszintén beszélhetünk, és kicsit meg is dicsérhetjük egymást, meg magunkat is, mert ebből erőt is meríthetünk – mondta dr. Balogh János, és kijelentette, közbiztonság terén trendfordulóhoz értünk. – De hogy ez meddig fog tartani, az éppen attól függ, hogy merünk-e róla őszintén és tényszerűen beszélni. Magyarország egészét nézve, sikernek mondható a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számának csökkenése: 2010-ben ez 428 ezer volt, két évvel ezelőtt pedig 135 ezer. Tavaly 5-6 százalékos növekedést tapasztaltunk, ami idén sajnos folytatódott. Nem dőlt össze a világ; nem ugyanott tartunk, mint 13 éve, sőt, ha összevetjük hazánkat más európai országokkal, akkor nincs rá okunk, hogy kétségbe essünk. Vannak olyan nyugat-európai városok, amelyekben több bűncselekményt követnek el, mint Magyarország teljes területén. Nálunk ez az 5-6 százalékos emelkedés nem a legsúlyosabb bűncselekményekre vonatkozik, hanem a kibertérben elkövetett csalások és a lopások számára, de közben a megelőzés és a felderítés terén is léptünk előre. Belügyminiszter úr meghatározta, hogy nálunk jöjjön létre a közép-európai régió leghatékonyabb kiberbűnözés elleni rendőri egysége, és ma már csaknem 300 kibernyomozó szolgál a rendőrségen belül, lefedve az ország minden szegletét.

Az országos rendőrfőkapitány a kiberbűnözés elleni megelőzés mellett más területeken is számít a polgárőrök együttműködésére.

– Az elmúlt hetekben jelentősen lecsökkent a Szerbia felől Magyarország területére illegálisan érkező migránsok száma, ami annak a következménye, hogy az embercsempész bandák közötti október végi, három halálos áldozattal járó összetűzést követően a szerb hatóságok nagyon erősen megrázták magukat, és azóta minden elképzelést felülmúló intenzitással és kitartással teszik a dolgukat. De ez nem jelenti azt, hogy ezzel kapcsolatban nincs további dolgunk. Nem marad munka nélkül, aki azért vállalt polgárőri szolgálatot, hogy a határőrizetet támogassa. Továbbra is számítunk önökre a határ mentén – jelentette ki dr. Balogh János, és hozzáfűzte, idén a rendezvénybiztosítás terén is kiemelten jó volt a rendőrség és a polgárőrség együttműködése, különös tekintettel a pápalátogatásra. – Hosszú az út, sok a kihívás, és számtalan bizonytalanság jelzi, hogy mi vár ránk. Eddig sikerült, miért ne sikerülne ez után?

A kiberbűnözés részletesebben is terítékre került.

– A gyermek- és ifjúságvédelem, az áldozatvédelem, az emberkereskedelem elleni küzdelem, a megelőző vagyonvédelem, a kábítószerprevenció, a fiatalkorúak 30 napon túli eltűnésének szakirányítása, az állatvédelem és az iskolaőrség mellett csatasorba állt egy új kihívás, a kiberbűnözés – erősítette meg Oláh-Paulon László alezredes. Az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője, aki az online csalások elharapódzását számadatokkal is érzékeltette, hangsúlyozta, hogy még emelkedést mutat a tendencia: a digitális térben adatokra vadászó elkövetők egyre több jelszót szereznek meg. – Ez a kihívás széleskörű összefogást igényel, amelyben a polgárőrökre, de a körzeti megbízottakra is lényegi feladat hárul: segítsetek abban, hogy az emberek megtanulják a digitális biztonságot. Szolgálaton kívül is válaszoljatok a kérdéseikre a személyes érintkezések során. Adjatok nekik tájékoztatást és tanácsokat is. Vegyétek magatokhoz, és kollégák körében osszátok, de első sorban használjátok azokat a szórólapokat, amelyeket az OPSZ vezetése csináltatott, és amelyeken pontokba szedve olvashatók az alapvetések, amelyek közül a legfontosabb, hogy senki se nyisson meg ismeretlen feladótól érkező elektronikus levelet vagy sms-üzenetet.

A rendőrség a közlekedésbiztonságért folytatott küzdelemben is kéri a polgárőrség folyamatos támogatását.

– Nincsenek új kihívások a közúti közlekedésben, gyakorlatilag 60 éve ugyanazokkal a problémákkal küszködünk. Hazánk területén évente 4-600 ember veszíti életét közlekedési baleset következtében. Ez nagyon sok, de a rendszerváltás évében ez a szám 2400 volt, és nagyon sok ember nagyon sok munkája van abban, hogy újra ott tartunk, mint a 60-as években. Jó hír, hogy idén csökkenést mutat a tendencia, és már csak picivel vagyunk a célkitűzés, illetve az európai uniós vállalás fölött – vázolta Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztály vezetője, kilátásba helyezve, hogy ha az év végéig nem mutat drasztikus romlást a baleseti statisztika, akkor 2023 lehet az elmúlt 40 esztendő legjobb átlagú éve. – Ennek okait még vizsgáljuk, de az tény, hogy idén a rendőrök jóval több ittasság ellenőrzést hajtottak végre, aminek szerepe van abban, hogy mérséklődött az ittasan okozott balesetek aránya. Az elmúlt 50 évben nem volt olyan esztendő, amikor ez az érték magasabb lett volna. Biztos vagyok benne, hogy jövőre ennél is jobbak leszünk, mert ezt a feladatkört nem engedjük el. Idén a passzív biztonsági eszközök használatát is kiemelten ellenőriztük, és még tart a CsaTTlakozz kampány, amelyben ráirányítja a figyelmet a biztonsági öv használatának kötelezettségére. Tavaly 78 ezer embert büntettünk meg azért, mert nem kötötte be magát, idén pedig eddig 179 ezret. Ennek is köszönhető, hogy a közlekedési balesetek során csökkent a biztonsági öv használatának mellőzése miatt bekövetkezett sérülések száma, és ebből sem fogunk engedni. Ebben a vonatkozásban szükség van a polgárőrök példamutatására, de az ittas vezetők azonosításában és figyelmeztetésében is számítunk rátok. Ti is közösségben éltek, de önkéntes szolgálatotok során is számtalan társadalmi érintkezés részesei vagytok. A jó szó erejével lépjetek fel azokkal szemben, akik hajlamosak lehetnek arra, hogy ittasan járművet vezetnek, illetve ilyen sofőrök mellé és mögé beülnek!

Szabó Zoltán, az OPSZ szakmai elnökhelyettese a polgárőröktől további szorosabb együttműködést szorgalmazott nem csak a lakosság tájékoztatásában, hanem a balesetek megelőzése terén is. Kérte, hogy a polgárőrök működjenek együtt a körzeti megbízottakkal, tárják fel és jelezzék a forgalomtechnikai problémákat, folytassák a felvilágosító tevékenységet a tanintézményekben, és a lássanak el figyelőszolgálatot a forgalmas közlekedési csomópontokban, hiszen tapasztalat, hogy az állampolgárok már a szabályos formaruhában lévő polgárőr láttán is fokozottabban igyekeznek betartani a közlekedési szabályokat.

A fórumon bárki kérdezhette a rendőri vezetőket. Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei polgárőr telefonja képernyőjét is felmutatta, amelyre néhány hete kapott adathalászatot megelőző, sokkoló csalilevelet Országos Rendőr-Főkapitányság / Interpol fejléccel, dr. Balogh János altábornagy aláírásával. A kissé magyartalan szöveg arról szólt, hogy súlyos bűncselekményt követett el, és haladéktalanul válaszoljon a baloghjanos.rds@gmail.com email címre.

– Nem válaszoltam, inkább jelentettem a dolgot, mert biztos voltam benne, hogy nem maga írta – mondta az országos rendőrfőkapitánynak Serbán János, a Nyírbélteki Polgárőr Egyesület elnöke. – Hogy minden kételyt eloszlassak, én biztosan nem írtam senkinek felszólító elektronikus levelet – válaszolta dr. Balogh János. – Hazánkban csak a Vas és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei rendőrfőkapitánynak van olyan különleges kiadványozási joga, hogy írhat felszólító levelet, de ők is csak gyorshajtás miatt kiszabott közigazgatási bírság okán. Ha tőlük kapnak ilyet, legalább azon gondolkozzanak el, hogy a feltüntetett időpontban jártak-e arra, és ha igen, akkor rendezzék.

Zárszavában az OPSZ elnöke arról számolt be, hogy a közelmúltban ő maga is háromszor vált kiberbűnözőkcélpontjává, és az egyik ilyen ügyben feljelentést is tett.

Dr. Túrós András hangsúlyozta, a tanácskozássorozat révén mind a 66 ezer polgárőrt igyekeznek felkészíteni a bűnmegelőzés új kihívásaira.

– Itt most 19 ezer Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Heves vármegyei polgárőrök képviseletében vannak jelen a polgárőr egyesületek vezetői, és további három ilyen tanácskozást tervezünk, de közben is részt veszünk a kiberbűnözés veszélyeire figyelmeztető kampányban és felvilágosító tevékenységet végzünk. A Közlekedéstudományi Intézettel tíz éve szervezünk baleset-megelőzési és közlekedésbiztonsági programokat, és ezeken a bűnmegelőzés új problémáiról is tájékoztatjuk az érdeklődőket. Ami pedig a közlekedésbiztonságot illeti, a rendőrséggel való együttműködés mellett legalább ilyen fontos, hogy példát mutassunk a biztonságos közlekedésben, emellett fontos, hogy mindenhol folytatódjon az egy iskola, egy polgárőr program – hangsúlyozta az elnök.

Dr. Túrós András szólt a jelen lévő rendőrségi körzeti megbízottakhoz is, akik – mint fogalmazott – kulcsfigurái a rendőrséggel való együttműködésnek. "Ideális lenne, ha a körzeti megbízottal megbeszélnék az egyesületek a szolgálatvezénylésüket, hogy tudják, melyek a fontos feladatok az adott településeken. Az elnök általánosságban arra kérte a körzeti megbízottakat, hogy, ha nincs kapcsolatuk, akkor keressék a körzetükben működő polgárőr egyesületeket, figyeljenek oda a munkájukra, akár jogi szempontból is és segítsék őket rendszeres konzultációval.

Az OPSZ elnöke a jövőről szólva elmondta, van egy kormányzati szóbeli felkérés arról, hogy 2024-ben a polgárőrség az eddigieknél is nagyobb figyelmet fordítson a külterületek biztonságára és az illegálishulladéklerakóhelyek felderítésére. "Amennyiben a kormányzat hivatalosan is felkér minket ennek a feladatnak a végrehajtására, és pluszforrás is rendelkezésre áll, akkor ez lesz a jövő év kiemelt feladata a polgárőrségnél" – mondta dr. Túrós András. Az elnök tájékoztatott arról, hogy jelenleg a Parlament előtt van a polgárőrségről szóló törvény módosítása, amelynek az egyik lényeges eleme, hogy alapfeladattá válik a határvédelmi szolgálat, a másik, hogy január elsejétől a polgárőrök videómegfigyelő- rendszereket is működtethetnek, illetve három esetben drónokat is alkalmazhatnak. A határvédelmi övezetben az illegálismigráció felderítésében; a külterületeken, az eltűnt személyek felkutatásánál, illetve az illegális hulladéklerakóhelyek felderítésében. Az elnök szólt arról, hogy készül az OPSZ-ben a drónszabályozás, amely szigorú lesz és pontosan meghatározza, ki, mikor és hol használhat drónt és rögzíthet képeket az eszközzel.

Az OPSZ elnöke a jelenleg rendelkezésre álló információi szerint úgy látja, a jövő év anyagi, technikai szempontból is kedvezőbb lesz, mint a 2023-as év volt, így meglesz minden, ami a munkához szükséges lesz – zárta szavait dr. Túrós András.

Az előadás-sorozat december 8-án, Balatonföldváron, majd január 27-én Békésen folytatódik. Az országjárás utolsó állomása Budapesten lesz február 24-én.

SZ.Z. J. / Zsaru Magazin

Bakonyi Ágnes, OPSZ

Fotó: Fülöp Máté, Zsaru Magazin