Egyhetes fokozott ellenőrzés a nyaralók biztonságáért

2016.07.26

A polgárőrséggel közösen végrehajtott regionális fokozott ellenőrzés során közel negyvennégyezer járművet ellenőriztek.

Kép:https://www.police.hu

A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság munkaprogramja alapján elrendelt regionális szintű fokozott ellenőrzést végezett - a polgárőrséggel közösen - a rendőrség 2016. július 18 és 24. között. Az egyhetes ellenőrzés során tíz darab rendszámfelismerő eszköz és az üzemeltetésükhöz szükséges technikai személyzet segítette a rendőrség munkáját. Az akcióban közel száz rendőr és több, mint százharminc polgárőr vett részt.

Kép:https://www.police.hu

Az ellenőrzéseket Veszprém megyében a a Balatonalmádi, a Balatonfüredi, a Tapolcai, a Várpalotai és a Veszprémi Rendőrkapitányságok állománya, valamint az illetékességi területein működő polgárőr egyesületek tagjainak bevonásával hajtották végre. A szomszédos megyékben - Somogy, Fejér és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságok illetékességi területén - az akció ideje alatt egy-egy rendszámfelismerő berendezés segítette az egyenruhások munkáját.

Kép:https://www.police.hu

Az ellenőrzéseket elsősorban a nagy forgalmú főútvonalakon, valamint a turisztikailag frekventált területeken ( strandokon, bevásárló központokban, idegenforgalmi látványosságok közelében) végezték. Az ellenőrzés célja volt többek között a forgalomból kivont, műszaki hibás gépjárművek, illetve a körözött gépjárművek kiszűrése. Az ellenőrzések során cél volt továbbá a nyári idegenforgalmi idényben a Balatoni régióba bűncselekmény elkövetése céljából érkező személyek kiszűrése, az elkövetők elfogása, a közlekedésben résztvevők járművei műszaki állapotának ellenőrzése.

Kép:https://www.police.hu

Az ellenőrzésbe bevont rendszámfelismerő készülékek kezelőszemélyzetének fogadására és eligazítására 2016. július 18-án került sor Csopakon, a Rendőrségi Oktatási Központ Oktatási és Továbbképzési Központ Alparancsnoki Továbbképző Központban. Az eligazítást követően az egységek már az érkezés napján megkezdték szolgálatukat. Az egy hetes ellenőrzés során kiemelkedő munkát végző polgárőrök emléklapot vehettek át.

Kép:https://www.police.hu

A regionális akció során közel negyvennégyezer járművet ellenőriztek és 727 sofőrrel szemben alkalmaztak légalkoholmérő készüléket, melynek eredményeként 19 járművezetőt szűrtek ki. Az egyenruhások 96 közlekedővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 56 esetben szabálysértési feljelentés készült, 16 járművezetővel szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek. Az akció során 11 személyt fogtak el és 15 főt állítottak elő.

Forrás: https://www.police.hu