Elejtett pénztárca, ittas autóvezető, garázda tolvaj esete a szolgálati naplóban

2022.10.22

Mozgalmas időszakot élt át a közelmúltban a Lőrinciben működő polgárőrség kutyás járőre.

Lopás miatt elfogadóparancs volt érvényben az ellen a személy ellen, aki egy délelőtti órán bement az egyik Árpád úti ingatlanba, s ott horgászbotot akart eltulajdonítani. Lakossági bejelentés érkezett az esetről a Lőrinci Közbiztonságáért Polgárőr Egyesülethez, ahonnan Pásztor Richárd indult a helyszínre. A polgárőr nem messze onnan figyelt fel az érintett személyre, akit visszatartott az időközben értesített rendőrjárőr megérkezéséig. Az ordítozó, erőszakos férfit előállították a Hatvani rendőrkapitányságra.

Egy másik telefonbejelentés arról tájékoztatta az ismert polgárőrt, hogy a József Attila úton egy személygépkocsiból kiesett egy pénztárca, amit egy arra járó kerékpáros felvett az útról, majd elhajtott vele. Pásztor Richárd akkor azt tanácsolta a telefonálónak, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen, egyben személyleírást kért a bejelentőtől. Ennek alapján ismert rá másnap az említett kerékpárosra, aki kérdésére elmondta, hogy valóban ő találta meg a tárcát, de a benne lévő iratok alapján sem tudta, hogy ki a tulajdonosa. A polgárőr ekkor felhívta a figyelmét, hogy amennyiben visszaadja a készpénzt és iratokat tartalmazó tárcát, tulajdonosa abban az esetben nem tesz feljelentést ellene. Bár az illető a pénzt már elköltötte, ám utólag pótolta, így a polgárőr a tárcát hiánytalanul visszajuttatta a hálás tulajdonosnak.

A következő esetben a hatvani vasútállomásra szólították a fáradhatatlan önkéntes bűnmegelőző férfit. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység Irányítási Központja rádión kérte, hogy menjen az említett helyszínre. Mint kiderült, az állomáson többen bántalmazták az egyik vasúti biztonsági őrt. A garázda személyek fenyegető magatartást tanúsítva próbálták meghiúsítani a városi kapitányság járőreinek az intézkedését. Végül a lőrinci polgárőr ilyen esetekre is kiképzett szolgálati kutyája, Héra láttán hunyászkodtak meg, s sikerült előállítani őket a kapitányságra. Ezzel egy időben a mentők a városi kórházba szállították a bántalmazás során megsérült biztonsági őrt.

Pásztor Richárd szerint egyre több szabálysértést követnek el a környékbeli autósok. Az utóbbi szolgálata során például azt észlelte, hogy a selypi Sasfészek söröző előtt egy szemmel láthatóan erősen ittas vezető ült be a járművébe. Az illető Lőrincibe hajtott, majd az Árpád úton lévő kocsmában eltöltött idő után Petőfibányára ment. Az időközben értesített rendőrök az ottani Fakerék söröző előtt igazoltatták. Az intézkedés során alkalmazott szonda igazolta az alkoholfogyasztást, ráadásul kiderült, hogy az illetőt korábban már eltiltották a járművezetéstől. Mindezek után nem kerülhette el a Hatvani Rendőrkapitányságra való előállítást.

A lelkes és fáradhatatlan polgárőr számos alkalommal részesült az országos, a megyei elnökség, illetve Lőrinci önkormányzata elismerésében. Pásztor Richárdot legutóbb dr. Túrós András, az OPSZ elnöke jutalmazta meg az ország déli határszakaszán Hérával együtt több alkalommal teljesített eredményes szolgálata elismeréseként.

Héra, a négylábú hűséges társ

Az elmaradhatatlan szolgálati társ, Héra másfél éves korában került Pásztor Richárdhoz. A jelenleg hétéves németjuhász kutyát az Országos Rendőr-főkapitányság Oktatási és Kiképző Központjában készítették fel a közös munkára, s három alkalommal vizsgázott kiváló eredménnyel. Azóta gazdájával együtt - Madarász Zsolt r. főtörzszászlós közreműködésével - heti rendszerességgel szinten tartó képzésen vesz részt. Szolgálat után pedig jutalomjátékkal és sétával zárják a napot. Héra nemrég utódot kapott: Dzsihád nevű társa a közelmúltban tett sikeres vizsgát a dunakeszi kiképző központban. Pásztor Richárd így jelenleg két magas szinten felkészített állatot gondoz, s a lát el velük szolgálatot a Lőrinci Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület kutyás járőreként.

Sz. I.