Életmentés a sümegi buszpályaudvaron

2014.07.08

Rendőr járőr és a helyi polgárőrök mentették meg egy 16 éves fiú életét Sümegen hétfő este. A fiatal magatehetetlenül feküdt a buszpályaudvar kövén amikor rátaláltak. Mivel a helyi polgárőrség tavaly nyáron életmentő oktatásban részesült, azonnal tudták mit kell tenniük. Mire a mentők kiértek a vész elmúlt, a fiút stabil állapotban szállították kórházba.

Sümegen megszokott, hogy rendőrök és polgárőrök együtt járőröznek éjszakánként a városban. Így volt ez hétfőn is, amikor a buszpályaudvaron meglátták a betonon fekvő fiút.

- Közelebb léptünk hozzá, ekkor láttuk, hogy akár nagyobb baj is lehet. A fiú nem reagált, hiába szólongattuk. Nem kapott levegőt, hányadék volt a szájában, amit azonnal el kellett távolítani különben megfulladt volna - idézi fel a történteket Czeiner Zoltán rendőr törzsőrmester.
A járőr éppen olyan polgárőrökkel teljesített szolgálatot, akik egy éve részt vettek az Országos Mentőszolgálat életmentő képzésén. Azonnal tudták, mit kell tenni.

- Szabaddá tettük a légutakat, aztán stabil oldalfekvésbe helyeztük, ahogy a mentők tanították. Közben a törzsőrmester értesítette a mentőket, akik perceken belül a helyszínre értek - meséli Trombitás Ottó, a Sümegi Polgárőr Egyesület elnök-helyettese.

A mentők szerint nagyon fontos, hogy ha eszméletlen, segítségre szoruló embert látunk, merjünk közbe avatkozni. Meszlényi Norbert Veszprém megyei vezető mentőtiszt azt mondja, nagyon büszkék a sümegi polgárőrökre, akik élesben is merik alkalmazni a mentőktől tanultakat, ráadásul ez alkalommal is profizmussal cselekedtek. - Egy hivatásos életmentő sem csinálta volna jobban - hangsúlyozta Meszlényi Norbert. Az olyan esetekben, ha idegen tárgy, akár hányadék zárja el a légutakat, percek alatt bekövetkezhet a halál. A sümegi törzsőrmester és a polgárőrök valóban életet mentettek.

Sümeg Város Önkormányzata a tavalyi évben ajándékozott két motort a polgárőröknek. A járműveket elsősegély csomaggal és automata defibrillátor készülékkel látták el.
- Hegyes vidéken, nagyon sok olyan helyre kell eljutnunk, amit egy gépkocsival rendkívül nehéz lenne megközelíteni. Nagy könnyebbség, hogy a motorokkal gyorsan és bárhová eljutunk, a felszereltsége pedig elegendő ahhoz, hogy a sérültet a szükséges ellátásban részesítsük, míg a mentők a helyszínre érnek. Az állományunkból tizenketten a sümegi mentők által szervezett elsősegélynyújtó és életmentő tanfolyamot is elvégezték, ők teljesítenek szolgálatot a motorokon - avat be a részletekbe Trombitás Ottó, aki a közelmúltban országos elismerésben is részesült.
A Sümegi Polgárőr Egyesület az egyik legaktívabb a régióban, rendszeresen együttműködnek a rendőrséggel, katasztrófavédelemmel és a mentőkkel is. Ennek is köszönhető, hogy 2013-ban Veszprém megye 122 Polgárőr Egyesülete minősítése során kiválóra értékelték a munkájukat.

A speciális polgárőri mentőmotorok az elmúlt egy évben több éles helyzetben segítettek. Azt mondják, a legkomolyabb helyzet, ahol valóban azonnal cselekedni kellett és magukra voltak utalva, a hétfő esti fulladó fiatalember esete volt.

Írta: Füssy Angéla - 2014.július 08. - Omega Hírek (omegahirek.hu)