Életmentés Badacsonyban

2015.08.19

Közúti ellenőrzést hajtott végre Pintér György főtörzsőrmester, badacsonytomaji körzeti megbízott és a vele közös szolgálatban lévő Csizmazia Pál polgárőr július 23-án délután Badacsony határában.

(A kép illusztráció)

A 71-es számú főúton igazoltatták a gépkocsivezetőket, amikor 14 óra körüli időben egy 6 fős szlovák állampolgárságú kerékpáros társaság hajtott el előttük.
Miután elhaladtak, alig harminc méter megtétele után az egyik túrázó első kereke kifordult, a középkorú férfi átesett a járművön és arccal a földre zuhant. Odafutottak segítséget nyújtani a szerencsétlenül járt kerékpároshoz, aki eszméletét vesztette. A hátára fektették, lábait felemelték és vízzel locsolták, amíg a férfi magához nem tért. Időközben megállt mellettük egy autós, kiszállt belőle egy család, kiderült, anya és lánya ápolónőként dolgoznak az egyik kórházban. Közben értesítve lettek a mentők. A túrázó felállt, de pár lépés után újból rosszul lett, fulladni kezdett, majd újból elvesztette eszméletét, ekkor a légzése is leállt. A két ápolónő, Csizmazia Pál polgárőr és Pintér György főtörzsőrmester felváltva megkezdték a férfi újraélesztését, mely végül eredményre vezetett. Közben a helyszínre ért egy mentőautó, majd egy mentőhelikopter is. A légi járműnek időközben a nagy vihar közeledte miatt, el kellett hagynia a helyszínt, hátrahagyva az orvosokat. A férfi állapotát végül a mentőautóban sikerült stabilizálni, a középkorú túrázót súlyos sérülésekkel szállították kórházba.