Elindul a BikeSafe program Veszprémben

2016.08.25

Ingyenesen regisztráltathatják kerékpárjukat az érdeklődők.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával útjára indított országos bűnmegelőzési program 2016 nyarán vette kezdetét Veszprém megyében, amikortól az idegenforgalmi szezonban a Balaton-parti településeken volt lehetőség a kétkerekűek nyilvántartásba vételére. Az ősz közeledtével a megyeszékhelyen is megnyílik a lehetőség a részvételre, mivel a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Veszprémi Rendőrkapitányság közös regisztrációs délutánt szervez Veszprémben 2016. augusztus 31-én.

Magyarországon évente több ezer kerékpárt lopnak el, nagy részük azonosítatlan, így azok felkutatása nagyon nehéz, némelyik sosem kerül meg. A lopott kerékpárok egy része viszont minden évben megkerül, de nyilvántartás híján nem állapítható meg, hogy ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni őket.

Aki a program keretében regisztrálja a kerékpárját az adatbázisba, annak nagyobb az esélye, hogy ha az ellopott kétkerekűjét megtalálják, és azt viszontláthatja. A regisztráció során lefényképezik a kerékpárt és a tulajdonos kap egy hologramos matricát, valamint egy igazoló kártyát is.

Hazánkban jelenleg a kerékpároknak semmilyen más országos nyilvántartása nincsen. Azzal, hogy nyilvántartásba veszik a biciklit, igazolni tudják, hogy a regisztrációkor a kerékpár az adott személy birtokában volt, a regisztrációhoz feltöltött dokumentumokkal (számla, blokk, adásvételi szerződés) pedig a tulajdonjogot is alá tudják támasztani. A Veszprémben, az Almádi út - Dornyai Béla út kereszteződése melletti parkolóban 2016. augusztus 31-én 13 órától 16 óráig vehetnek részt a kerékpár tulajdonosok az ingyenes rendőrségi regisztráción.

Forrás:https://www.police.hu