Elismerések a közlekedésbiztonság elősegítéséért

2023.03.27

A közlekedésbiztonság a közbiztonság része, a balesetmegelőzés pedig a bűnmegelőzés része kell, hogy legyen – jelentette ki Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Polgárőrség projektzáró és jutalomátadó ünnepségén, amelyet március 24-én, a Készenléti Rendőrségen rendeztek meg.

Nehezen indult a projekt, de végül sikeresen végrehajtotta a Polgárőrség és bebizonyosodott az is, hogy a közlekedési kultúra területén minden településnek van még bőven feladata– kezdte összefoglalóját Cseh László. Az OPSZ megbízott közlekedési alelnöke elmondta, a projekt céljai és elemei segítségével sikerült elérni a polgárőr vezetőket és a fiatalokat is. Két ifjúsági táborban is főszerepet kapott a közlekedésbiztonság és kultúra, de országszerte sikeresen folytatódott az iskolákban a játékokkal és versenyekkel tarkított Apró polgárőr Program is. A felnőtteknek szóló programok közül Cseh László kiemelte, a Polgárőr Akadémiát, valamint azt – a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos – országos képzési road show-t, amelyen mintegy 800 polgárőr vett részt. A képzés anyagait emellett minden egyesület számára digitalizált módon elérhetővé tették. A mb. közlekedési alelnök elmondta, hogy a KTI által támogatott projekt keretében két speciális programot is végrehajtottak. Az egyik, a 100 motoros polgárőr részvételével megrendezett elméleti és gyakorlati képzés, a másik, az az egész országot átfogó program, amely a kiemelt kockázatú gyalogátkelőhelyeket érintette.

" A programban meghatározott célokat elértük, a közlekedésbiztonság és közlekedési kultúra fejlesztése területén komoly előrelépéseket tettünk és várjuk a folytatást" – zárta összefoglalóját Cseh László.

A KTI 2018 óta támogatja az Országos Polgárőr Szövetséget, azóta trenírozzák és érzékenyítik a közlekedésbiztonság területén a polgárőröket – mondta köszöntőjében Kelemen Balázs, a KTI Koordinációs Központjának vezetője, aki sok sikert és jövőbeni folytatást kívánt minden polgárőrnek.

Beszédében Dr. Túrós András emlékeztetett arra, hogy a KTI évente 50 millió forinttal támogatta eddig a Polgárőrség balesetmegelőzési tevékenységét és minden esztendőben egyre sikeresebbé váltak a projektek. Kiemelte, nagyon fontos, hogy a polgárőrök rendszeresen kapjanak balesetmegelőzési és KRESZ továbbképzést. Nem mindegy ugyanis, hogy a polgárőrök szolgálatban, valamint szabadidejükben, milyen formában vesznek részt a közlekedésben, hiszen példát kell mutatniuk a többi járművezetőnek. "Szinte általános elvárás a polgárőrök felé, hogy munkájukkal vegyenek részt a balesetmegelőzésben legyen szó autós, vagy kerékpáros közlekedésről" – mondta az OPSZ elnöke, aki arra is emlékeztetett, hogy a közlekedésbiztonság a közbiztonság része, a balesetmegelőzés pedig a bűnmegelőzés része kell, hogy legyen. Statisztikai adatokat említve elmondta, 30 évvel ezelőtt Magyarország közútjain évente 2600-an vesztették életüket. Az azóta bevezetett intézkedések hatására (biztonságiöv használata, tompított fényszóró nappali használata, hétvégi kamionstop elrendelése, büntetőpont-rendszer) 2022-ben 560 halálos baleset történt az ország közútjain. "Ez is sok, de ha összehasonlítjuk a 2600-al, lehet látni a fejlődést. Nos, ezért tartom én fontosnak, hogy a polgárőrök vegyenek részt a balesetek megelőzésében és ezért tartom rendkívül fontosnak, hogy együttműködjünk a Közlekedéstudományi és Logisztikai intézettel" – zárta beszédét Dr. Túrós András.

Szöveg: Bakonyi Ágnes

Fotó: Posztós Csaba

A közlekedésbiztonság területén elért kimagasló polgárőr tevékenysége elismeréseként oklevélben és jutalomban részesített polgárőrök névsorát ITT olvashatja:

OPSZ-KTI-Jutalmazási lista