Elnöki dicséret és jutalom a dunántúli polgárőröknek

2023.12.20

Köszöntőjében a házigazda Somogy vármegyei szövetség elnöke, Poór Gyula visszatekintve a 2023-as esztendőre elmondta, nehezen indult az év, hiszen ahogy a polgárőrséget, úgy a családjaikat is elérték a megemelkedett energiaárak és gépjárműadó, valamint az infláció.

"Önkorlátozásokat vezettünk be és bizakodtunk, hogy az elmúlt években végzett áldozatos munkánk alapján stratégiai partnerünk a kormányzat, kiutat mutat ebből a szorult helyzetből. Szerencsére a segítség megérkezett, a költségvetési támogatásunk nem csökkent, sőt, év végére valamelyest növekedett"- hangsúlyozta a somogyi elnök. Poór Gyula hozzátette, a polgárőrök idén is részt vettek az idős emberek segítésében, de ott voltak a déli határon, valamint a településeken és a kiemelt turisztikai helyszíneken megtartott rendezvények biztosításánál is, miközben nap, mint nap vigyáztak a közbiztonságra a lakóhelyükön.

"Sokszor felmerül a kérdés, hogy van-e jövője a polgárőrségnek? A válasz erre egyértelműen az igen, hiszen 2023-ban több mint 30 új egyesület alakult és mintegy 2000-en kérték felvételüket a szövetség tagságába, így egyre többen, egyre többféle feladatot látunk el, ezért pedig mindenkinek jár a köszönet – zárta köszöntőjét Poór Gyula.

A beszédet követően dr. Túrós András – a vármegyei elnökök javaslatai alapján – negyvenkilenc, a dunántúli vármegyékben szolgálatot teljesítő és idén kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgárőrt részesített elnöki dicséretben és jutalomban.

Emellett, a Magyar Telekom támogatásának köszönhetően, munkájuk megkönnyítése érdekében, két-két laptopot adott át a vármegyei szövetségeknek.

Pohárköszöntőjében dr. Túrós András minden elismerésben részesültnek gratulált. Mint mondta, azt a 10 millió forintot, amelyet a közelmúltban kapott az OPSZ a Miniszterelnöki Kabinettől, döntő részben a polgárőrök jutalmazására fordítják. Az OPSZ elnöke hangsúlyozta, ez a gesztus is mutatja, hogy Magyarország Kormánya megbecsüli a polgárőrséget és valóban stratégai partnernek tekinti, de erre rászolgált a polgárőrség. "A polgárőrség sikereit rendkívül nehéz nyomon követni, ugyanakkor két olyan objektív mérőszáma van a rendészeti szerveknek, de magának a polgárőrségnek is, amely arra enged következtetni, hogy nem csak a rendőrség, hanem a szövetségünk is sikeresen működik. Az egyik a közbiztonság stabilitása, amelyet olyan nehéz külső körülmények ellenére is, mint a szomszédunkban zajló háború, vagy a déli határunkon tapasztalható migrációs nyomás, fent tudunk tartani. Magyarország egy oázis a térségben és a világ 18. legbiztonságosabb állama" – fogalmazott dr. Túrós András.

Az OPSZ elnöke hangsúlyozta, ehhez, valamint a lakosság jó szubjektív biztonságérzetéhez a polgárőrség bizonyíthatóan hozzájárult, ezért becsüli meg a szövetséget a kormány és ezért van most lehetőség arra, hogy a legaktívabb polgárőröket elismerésben részesítsék –zárta köszönetét dr. Túrós András, aki minden polgárőrnek és családjának áldott karácsonyt és boldog új évet kívánt.

Szöveg: Bakonyi Ágnes

Fotó: Gáti Kornél

Az elismerésben részesültek névsorát a letöltés fülre kattintva olvashatja