Elnöki köszönet a Balaton és a Velencei-tó környékén szolgáló polgárőröknek

2023.09.28

Szezonzáró ülést tartott szeptember 27-én, Gárdonyban a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság, amelynek munkáját idén nyáron a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság hangolta össze. Az ülésen felszólaló Dr. Túrós András megköszönte a két tó körül működő polgárőr egyesületek munkáját.

A BKKB társzervezetei összehangolt munkájának köszönhetően sem a helyi lakosok, sem az üdülni vágyók biztonságát veszélyeztető kiemelt esemény nem történt az idei nyári szezonban. A jó eredményekhez és a biztonsághoz hozzájárult annak a 38 polgárőr egyesületnek az 1700 tagja, akik a két tó körül végzik feladataikat – hangsúlyozta felszólalásában Dr. Túrós András.

Az OPSZ elnöke elmondta, az idei év gazdasági nehézségei miatt a polgárőrök elsősorban gyalogos és kerékpáros szolgálatokat láttak el, de jelentősnek mondható az a tudati bűnmegelőzés is, amely a Polgárőr Pontokon szórólapok osztásával és egyéb felvilágosító tevékenységgel történt.

Az elnök négy polgárőr egyesületnek kiemelten is megköszönte a munkáját. A balatonlellei, a gyenesdiási, a balatonalmádi és a gárdonyi polgárőrök kimagasló óraszánban láttak el feladatokat, hiszen a 45 ezer szolgálati óra egyharmadát ez a négy egyület teljesítette.

Dr. Túrós András emlékeztetett arra is, hogy miután évek óta Gyenesdiáson tartja a polgárőrség az ifjúsági táborait, mára a turisztikai szezon kedves színfoltjává vált az ifjú polgárőrök alkalomszerűen teljesített közterületi szolgálata.

Az elnök köszönetében nagyra értékelte az ugyancsak a gyenesdiási egyesület által évek óta működtetett vendégszolgálat intézményét, amelyhez idén is több, távolabbi vármegyéből érkezett polgárőr csatlakozott.

Dr. Túrós András a tópartokon szolgálók munkája mellett elismerését fejezte ki a vízen szolgálatot teljesítő vízi polgárőröknek is. A Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület tagjai hajóikkal nem csak a fürdőzők biztonságára ügyeltek a szezon alatt, de segítséget nyújtottak a hatóságoknak a balesetveszélyesen kihelyezett horgászkarók eltávolításában is.

A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) az idegenforgalmi szempontból frekventált balatoni és velencei-tavi régiókban a balesetek, a bűncselekmények és a szabálysértések megelőzése, felderítése érdekében folytatott rendvédelmi feladatok egységes, hatékony és szakszerű végrehajtását szervezi és felügyeli a turisztikai idényben. A bizottság évről évre célként tűzi ki a nyári időszakban a szélsőségektől mentes közbiztonság garantálását, a közlekedés rendjének fenntartását, a turisztikai vonzerő megőrzését.

Forrás:https://opsz.hu