Elriasztott pincefeltörők a Hajnalhegyen

2015.02.04

Pincefeltörést akadályoztak meg a helyi lovas polgárőrök Sümeg-Hajnalhegyen a közelmúltban. A lovas tagozat 2011-ben alakult.

Fotó: Tisler Anna

A három fiatal, Németh Noémi, Mózner Adrienn és Borbásné Holczer Tímea kora délután végezte a szokásos járőrszolgálatát, amikor egyikük az erdő szélén megpillantott három férfit. Miután ők is meglátták a lovasokon a polgárőr mellényt, futásnak eredtek. Bemenekültek az üldöző lovasok elől az erdő sűrűjébe.
- Miközben üldöztük a szerszámokkal a kezükben menekülőket, próbáltunk minél többet megjegyezni a külsejükről, a mozgásukról - mondta Borbásné Holczer Tímea. - Nálunk jóval magasabb, erős testalkatúak voltak valamennyien.
A járőrözők hívták a rendőrségi segélyhívót, de mire a rendőrök kiérkeztek, az betörők már kereket oldottak.
Borbásné Holczer Tímea Szertelennel, Németh Noémi Szélcsapóval indul szolgálatba. A tizenkét éves lovak gyorsak és mozgékonyak, ezért választották őket. Minden héten végigjárják a terepet.
A lovasok, ha a hegyben járnak, mindig felkeresik a lakott területtől távol, komfort nélküli házban egyedül élő férfit is. Polgárőrként tudják, milyen gyanús jelekre kell figyelniük. Télen a pincékre ügyelnek kiemelten, valamint a falopásokat kívánják megakadályozni azzal, hogy az erdőben bármikor és bárhol megjelenhetnek. Lóháton észrevétlenül meg tudják közelíteni a helyszíneket, így a tettenérés esélye is nagyobb.
Molnár Zoltán, a sümegi polgárőrség vezetője kérdésünkre elmondta, a lovas tagozat 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy a várost körülvevő több négyzetkilométer területű erdőben, a szőlőhegy gépjárművel nehezen megközelíthető részén végezzenek a tagjai bűnmegelőző tevékenységet. A polgárőröket Capári Róbert és munkatársai képezték ki, a járőrszolgálatra a lovakat is ő biztosítja. Az elnök elmondta, több fiatal jelentkezett lovas szolgálatra, és kiképzést követően vállalja a rendszeres járőrszolgálatot. Jelenleg már tízen járőrözhetnek lóháton. Ha az időjárás engedi, minden héten végigjárják a terepet.
Az egyesület vezetése a lovasok biztonságáról is gondoskodik, tervezik, hogy felszerelést vesznek számukra.

Forrás:https://veol.hu