Eredményes munkát végeztek tavaly a balatonalmádi polgárőrök

2018.01.09

A korábbi években a megszokottnál több feladatot látott el a helyi polgárőrség. A járási és a helyi szerve-zet munkáját a közelmúltban összejöveteleken értékelték.

Balogh Csaba, a Balatonalmádi Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, a közelmúltban a járási szervezetek és a helyi csoport is évértékelő rendezvényt tartott. A hagyományos járási összejövetelen Nyemcsokné Gabriella járási koordinátor tájékoztatta a járásban működő tizenhárom egyesület képviselőit a közbiztonság területén végzett munkáról. A beszámolóból kiderült, a járás jól teljesített, az előzetesen tervezett tevékenységek mellett pluszfel-adatokat is elláttak, valamint a térségben működő polgárőr szervezetek jól együttműködtek a rendőrséggel és a lakossággal is.

Balogh Csaba elmondta, az idegenforgalmi szezonban a szokásosnál is több vendég fordult meg Balatonalmádiban, és számos nagy rendezvényt is biztosítottak. Ehhez több alkalommal szükség volt a járásban átlagosan húsz fővel működő egységek koor-dinálására, előfordult, hogy Balatonalmádiba mozgattak egy-egy csapatot a térség többi részéből. Az elnök sikeresnek értékelte az egyesületek közötti együttműködést és saját egyesületük munkáját is. Kiemelte, a polgárőrök tevékenysége is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem történt súlyosabb bűncselekmény és autólopás a tóparti városban tavaly. A nyári szezonban rendszeresen ellenőrizték a strandok parkolóit, s ha igényelték a turisták, tájékoztatták és útbaigazították őket a polgárőrök.

Balogh Csaba oklevelet adott át Nyemcsokné Gabriellának az évzáró találkozón

Fotó: Penovác Károly

A Balatonalmádi Polgárőr Egyesület évzáró, kibővített elnöki ülésén - amelyen Keszey János polgármester, az egyesület tagjai és a rendőrség képviselője is részt vett - Balogh Csaba arról számolt be, az egyesület 1995-ös megalakulása óta a tavalyi volt a legjobb és legtöbb munkát adó éve a helyi pol-gárőrségnek. Tavaly a szervezet tagjai 3800 óra járőrszolgálatot teljesítettek: mintegy ötezer kilométert járőröztek autóval, háromezer kilométert kismotorral, valamint közel 400 kilométert kerékpárral. A járőrfeladatok ellátása mellett a januári nagy hidegben szerepet vállaltak a vízóraelfagyások megelőzésében, a településen előforduló vízfolyásokat azonnal jelezték a szolgáltatónak.

A balatonalmádi polgárőrségre egyre több feladatot rónak a sportrendezvények, Balaton körüli futó- és bicikliversenyek. Márciustól június végéig számos alkalommal szerveztek hasonló sportrendezvényt, amelyeket a vasúti átjárókban és az útkereszteződésekben a polgárőrség biztosított. A legnagyobb feladat tavaly is a nagy tömegeket megmozgató nyári rendezvények, például az Almádi Borfesztivál, a Hungarikumfesztivál és az Almádi Napok biztosítása volt a polgárőrök számára, emelte ki Balogh Csaba. A korábbi évekhez képest újdonság volt, hogy éjfélig a fellépőket is biztosították, és persze ügyeltek a fesztiválok rendjére: a feladat nagyságát jelzi, hogy a rendezvényekre esténként három-négyezren látogattak ki a Wesselényi strand főbejárata előtti térre, ám a polgárőrségnek nem kellett egyetlen alkalommal sem rendőrt hívnia.

Ahogy az elmúlt években, úgy tavaly is minden tanítási nap reggelén hét és nyolc óra között az egyesület tagja segítette a közlekedést a Vörösberényi Általános Iskolánál, valamint időről időre ellenőrizték a nyaralóövezeteket. A megszokott feladatokon túl tavaly két esetben vettek részt eltűnt személyek keresésében. Az egyesület tagjai biztosították a vörösberényi kútavató rendezvényt, a balatoni helikopterkatasztrófák áldozatainak állított emlékmű felavatását, valamint az augusztus huszadikai ünnepséget.

Az idei tervekről az elnök elmondta, évek óta tendencia, hogy növekszik a polgárőrök átlagéletkora, nincs ez másképp Balatonalmádiban sem, ezért az egyik legfontosabb feladatnak azt tartja, hogy fiatalokat vonjanak be a szervezet működésébe. Tavaly négy új tagot köszöntöttek, az elnök reméli, a következő időszakban még több fiatal csatlakozik a polgárőrséghez. A jövőben szeretnék megőrizni a lakossággal és rendőrséggel való nagyon jó együttműködést, és bíznak abban, hogy a megelőzőmunka a tavalyihoz hasonlóan jövőre is hatékony lesz, és ennek segítségével elkerülhetik a nem kívánatos eseményeket, bűncselekményeket, húzta alá Balogh Csaba.

Forrás:https://www.veol.hu/