Erősen kötődnek ehhez a régióhoz és szívesen végzik a munkájukat

2018.12.09

A kistérségi körzeti megbízotti csoport 17 településen, azon belül is öt általános iskolában és 12 óvodában folytat bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet - tudtuk meg Fűzfa László címzetes rendőr főtörzszászlóstól.

Fűzfa László kifejtette, a csóti rendőrállomáson dolgozó körzeti megbízottak kiemelt feladata egész évben, hogy az iskolák előtt egyenruhában segítsék a forgalmat és odafigyeljenek a gyerekek balesetmentes iskolába jutására. A becsengetés után pedig a körzeti megbízottak a polgárőrökkel együttműködve figyelmet fordítanak az idős személyek felkeresésére.

A szépkorúak figyelmét lakókörnyezetükben hívják fel arra, milyen veszélyeknek lehetnek kitéve, ha egyedül tartózkodnak otthon. Többek között azt is elmondják az ilyen alkalmakkor az időseknek, mit kell tenniük, ha sértetté válnak, illetve hogyan tudnak segítséget kérni. Emellett rendszeresen felhívják a figyelmet, hogy az idősek ne engedjenek be idegent, még akkor sem, ha az illető hivatalos személynek tűnik.

- A polgárőrök és a körzeti megbízottak havonta több alkalommal vesznek részt közös szolgálaton a Bakonyerdő Zrt. kerületvezető erdészeivel. Ez kifejezetten a faanyag szállítása miatt kap hangsúlyt, kiemelt figyelmet fordítva arra, milyen minőségű és mennyiségű faanyagot szállítanak el a vevők. Emellett a kitermelt fa megóvására irányuló vagyonvédelmi intézkedések is fontosak - mutatott rá Fűzfa László.

Megjegyezte, a hétvégi védelmi szolgálat része még a motorosok, a quadosok és az erdőbe engedély nélkül behajtók kiszűrése. Emellett a körzeti megbízottak jó kapcsolatot ápolnak a Pápa és Vidéke Horgászegyesület halőreivel, továbbá a természetvédelmi őrökkel.

Fűzfa László kiemelte, ebben az időszakban nagy hangsúlyt kap a szépkorúak tájékoztatása. Mivel a helyi önkormányzatok által szervezett idősek napi ünnepségeken nem mindenki tud részt venni, így vannak, akik lemaradnak az ilyen események alkalmával szervezett rendőrségi bűn- és baleset-megelőzési előadásokról. Ezért a körzeti megbízottak fontosnak érzik, hogy az áldozattá válás szempontjából különösen veszélyeztetett korosztályt felkeressék a lakókörnyezetükben, és bűn- és baleset-megelőzési tanácsokkal lássák el őket.

A címzetes rendőr főtörzs­zászlós elmondta, örömmel tapasztalják, hogy a prevenciós tevékenység kapcsán rengeteg pozitív visszajelzést kapnak.

Az iskolában gyakorlópályát állítottak fel, hogy a diákok elmélyíthessék a megtanultakat. Balra Fűzfa László

Fotó: Polgár Bettina

- Az idősek nagyon sokszor megszólítanak bennünket, amikor gyalogosan végezzük ezt a szolgálati formát a helyi polgárőrökkel. Gyakran elmondják, mennyire fontosnak tartják, hogy a rendőrség a mai rohanó világban időt fordít arra, hogy felkeressék az idős személyeket - magyarázta Fűzfa László.

Megtudtuk tőle, mindig vannak az adott évszaknak megfelelő aktuális bűnmegelőzési intézkedések. Az őszi-téli hónapokhoz köthető még a fenyőfatelepek ellen­őrzése, illetve lényeges, hogy felhívják az idősek figyelmét, hogyan vigyázzanak az értékeikre a karácsonyi időszakban, különös tekintettel a vásárlásokra. Emellett évről évre tájékoztatni kell az időseket, mire figyeljenek a tűzifa vásárlásakor.
Fűzfa László úgy fogalmazott, szerencsés helyzetben érezheti magát a csóti kistérség, hiszen mind a hét körzeti megbízott itt él, kötődik ehhez a régióhoz.

- Azontúl, hogy a körzeti megbízottak a legapróbbnak tűnő eseteket is alázattal és gyorsasággal kezelik, a hely- és a személyismeretük nagyon sokat segít a jogsértő cselekmények visszaszorításában. Nemcsak azért látják el ezeket a teendőket, mert ez a szolgálati feladatuk, hanem azért is, mert erősen kötődnek ehhez a régióhoz és szívesen végzik a munkájukat - zárta Fűzfa László.

Forrás:https://www.veol.hu/