Érzékenyítő tréning ifjú és fiatal polgárőröknek

2023.09.14

A Budapesti Rendőr-főkapitányság volt a házigazdája "A szer, ami megváltoztat" címmel megrendezett droghasználattal kapcsolatos érzékenyítő tréningnek, amelyet ifjú és fiatal polgárőröknek szerveztek szeptember 13-án, a Rendőrségi Igazgatási Központban. Az előadók mindannyian hangsúlyozták, hogy felvilágosítással és a kereslet, vagyis a fogyasztás csökkentésével tehetünk a legtöbbet a kábítószer elleni harcban.

Budapestről érkezett ifjú és fiatal polgárőrökkel, rendészeti szakközépiskolásokkal (leendő ifjú polgárőrökkel) és polgárőr vezetőkkel telt meg a RIK Auditóriuma szeptember 13-án.

A tréninget a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kínálatcsökkentési munkacsoportjának szervezésében a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Polgárőr Szövetség, a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület és a XIII. kerületi Önkormányzat Prevenciós Központ közreműködésével rendezték meg.

Megnyitójában dr. Terdik Tamás r.vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya elmondta, a gyakorlati tapasztalatok átadása, a piacon lévő kábítószerek hatásainak ismerete, valamint az a tudás, hogyan kell intézkedni egy fogyasztóval szemben, sokszor akár életet is menthet. A BRFK célja, hogy minél többen ismerjék meg a kábítószer-fogyasztás következményeit méghozzá olyan szakemberek előadásban, akik naponta testközelből tapasztalják a drogok, elsősorban a fiatalokra gyakorolt hatásait. Mint a főkapitány hangsúlyozta, a rendőrség sokat tesz annak érdekében, hogy kevesebb kábítószer legyen a piacon, de a legnagyobb eredményt a kereslet csökkenésével lehetne elérni.

A köszöntő után Dr. Csákó Ibolya r. alezredes, az ORFK Bűnügyi Főosztályának kiemelt főreferense adott tájékoztatást a jelenleg a piacon lévő kábítószerekről, azok gyártásáról, kereskedelméről, felismerésükről és tulajdonságaikról. Elmondta, Magyarországon évente 6-8 ezer kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményre derül fény. Az eljárások többsége birtoklás, kisebb része kereskedelem miatt indul. A designer drogokkal kapcsolatban döbbenetes számra hívta fel a figyelmet. A fiatalok körében "népszerű" drogokból több mint 900 féle anyag van forgalomban. Ezek többségében pedig nagyon kicsi a különbség a hatásos és a halálos adag között.

Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos előadásában folytatta az elborzasztó adatok sorát, és a történeteket, nem egyet sokkoló fotókkal illusztrálva. Saját tapasztalatai alapján részletesen beszélt arról, hogyan lehet felismerni a kábítószer-fogyasztót, melyik szerre, hogyan reagál a szervezet, milyen tüneteket produkálhat a drog. A szakember hangsúlyozta, minden rémisztő és néha halállal végződő történet ellenére, messze nem olyan mértékű Magyarországon a fogyasztás, mint néha gondolnánk, de tény, hogy szorongó világot élünk, tény, hogy a kamaszokkal egyre kevesebbet ideje van foglalkozni a szülőknek, és az is tény, hogy egyre közönyösebbek vagyunk egymás iránt, ezért sokan oldják szorongásaikat nyugatókkal, drogokkal.

Dr. Zacher Gábor a több száz fajta új kábítószert és azok használatát orosz rulettnek nevezte. Soha nem lehet tudni ugyanis, melyik fiolában, dobozban van halálos golyó.

Nothoff Ingrid r.őrnagy, a BRFK kommunikációs osztályvezető-helyettese a "Szer, ami megváltoztat kívül és belül" című prezentációjában fiatalok halálával végződő történetekről mesélt és nem csak ő, hiszen a videós bejátszásokban megszólaltak egykori használók, gyermeküket kábítószer-túladagolás miatt elvesztett szülők és az áldozatok barátai. Fotókon mutatta be, hogyan változik meg kívülről egy drogot használó arca, teste, de beszámolók alapján felidézte azt is, milyen személyiségváltozáson megy keresztül egy kábítószeres.

Az előadások végén Szarvas Erika r.őrmester nagy lelkierőt tanúsítva, a saját valós intézkedését idézte fel arról, hogyan sebesítette meg járőrtársát 3 évvel ezelőtt Újpesten egy bedrogozott, magánkívül lévő férfi és ő hogyan tette ártalmatlanná az elkövetőt.

Végül Pál Attila, utcai szociális munkás, polgárőr mesélt arról, hogyan élik meg a drogosokkal való találkozásokat és hogyan próbálják elterelni az általuk ismert kábítószereseket.

Az esemény végén Kardos Pál, a BPSZ elnöke méltatta a BRFK és a budapesti polgárőrök között évek óta fennálló kiemelkedő munkakapcsolatot, egyben megköszönte az előadók és a fiatalok részvételét, Ígéretet tett arra, hogy az előadásoknak és az érzékenyítési programnak lesz még folytatása.

Szöveg: Bakonyi Ágnes

Fotó: Posztós Csaba