Évértékelő közgyűlés Herenden

2017.05.08

Évértékelő gyűlést tartott a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége 2017. május 6-án Herenden.

Dézsi János, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnöke köszöntötte a jelenlévő polgárőröket és a meghívott vendégeket, Dr. Tarcsa Csaba rendőr dandártábornok, megyei főkapitány urat, a Rendőrkapitányságok képviseletében megjelent kapitány urakat, Dányi Béla tű. dandártábornok urat a Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatóját, és az OPSZ képviseletében Horváth Róbert Ifjúsági, sport és karitatív alelnök urat aki egyben a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is.

A meghívottak köszöntése után a megyei szövetség elnöke az elmúlt év feladatait, eredményeit értékelte. Megköszönte minden polgárőr munkáját, és a hozzátartozók támogatását. Kiemelte, hogy az önkormányzatokkal, a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel példaértékű az együttműködés. Külön megköszönte a rendőrségi szakemberek által, a polgárőröknek szervezett bűnmegelőzési képzéseket, amiket jól tudtak hasznosítani a feladatellátások során. Beszámol arról is, hogy a megyei szövetség, egy jó évet tudhat maga mögött gazdaságilag és szakmailag egyaránt. A beszámolóban elhangzott, hogy sok helyen nincs probléma az önkormányzati támogatással, de néhány esetben jó lenne, ha az önkormányzat tudná támogatni a helyi polgárőr egyesületet. A megítélések szerint a lakosság elfogadja a polgárőrséget, és az elmúlt évek tapasztalatai arra kötelezik a megye polgárőreit, hogy továbbra is vállalják ezt az önkéntes munkát. Ezt követően a megyei elnök már az idei év munkáira hívta fel a jelenlévők figyelmét, hiszen fontos feladatuk lesz a megye polgárőreinek Balatonfüreden, a nyáron megrendezésre kerülő FINA Világbajnokságon.

Ezt követte Kórosi Tibor elnökhelyettes pénzügyi beszámolója amiben közölte, hogy a szövetség rendben és fegyelmezetten gazdálkodott a kapott támogatásokkal. Beszámolt az idei év gazdasági terveiről, amiben fontos szerepet kapott egy másik iroda, ahová szeretnék a VeMPSZ jelenlegi székhelyét átköltöztetni.

A pénzügyi tájékoztató után a FEB beszámolóját hallhatták a meghívottak amit, Mezei József FEB elnök ismertetett. A beszámolóban elhangzott, hogy a FEB mindent rendben talált az elmúlt évben, de vannak olyan tervezett kiadások amiben szeretné ha az elnökség megfontoltabban járna el.

A megyei szövetség részéről mar csak a Jogi és Etikai Bizottság beszámolója volt hátra, amit Rézműves Károly ismertetett a jelenlévőkkel. Ebben elhangzott, hogy a Jogi és Etikai Bizottság mindent rendben talált, ami az elnökség szakmai hozzáértésének köszönhető. Folytatásban a beszámolókban felmerült kérdéseké reagált, és adott választ Dézsi János a VeMPSZ elnöke.

A meghívott vendégeké lett a folytatás, és elsőként Dr. Tarcsa Csaba rendőr dandártábornok, megyei főkapitány úr mondta el a beszédét a jelenlévőknek. Dr. Tarcsa Csaba rendőr dandártábornok, megyei főkapitány köszönetét fejezte ki a polgárőröknek azért az áldozatos munkájukért, amelyet a közbiztonság, a lakosság érdekében fejtettek ki. A megyei főkapitány beszédében elmondta, a nyáron megrendezésre kerülő FINA Világbajnokság ideje alatt kiemelten számítanak a polgárőrség munkájára Balatonfüreden.

A beszédet Dányi Béla tű. dandártábornok úr folytatta, aki megköszönte a polgárőrök munkáját, és köszöni az együttműködést amit a tavalyi évben együtt végeztek a Katasztrófavédelemmel.

Az OPSZ képviseletében Horváth Róbertet alelnök úr kívánt szólni a megjelentekhez, és tolmácsolta az OPSZ elnökének, dr. Túrós András elnök úrnak a köszönetét és jókívánságait. Elmondta, hogy megyei elnökként látja, hogy kell működni egy szövetségnek és, hogy az érdemi munkát a helyi egyesületek végzik. Fontos a jó kapcsolat a stratégiai partnerekkel, és nagyon fontos a kommunikáció a megyei vezetéssel, aminek mindkét irányban működnie kell. Továbbra is nagy szükség van az ifjú polgárőrökre, és adottak a lehetőségek, hogy a fiatalokat behozzuk a polgárőrségbe, csak vonzóvá kell tenni megfelelő programokkal. Miután a meghívott vendégek elmondták a beszédüket, és megköszönték a polgárőrök munkáját, ismét a vegyes ügyeké lett a főszerep.

A folytatásban a kérdések és a válaszadások hangzottak el a teremben és megvitatták a tagdíjat, ami hosszas tanácskozás után nem változott a tavalyi évhez képest.

A közgyűlés végén már csak az elismerések átadása volt hátra, ami a következő képen néz ki.

Kiemelkedő polgárőr tevékenységük elismeréseként, valamint egyesületük és a megyei szövetségben végzett eredményes munkájuk elismeréseként, a VeMPSZ elnöksége javaslata alapján az OPSZ elnöksége:

Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát adományozza

 1. Mezei József Csabrendek
 1. Pergő Margit Berhida Polgármester asszonya
 1. Bokodi Béla Vinár

Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatát adományozza

 1. Ficzay Attila Borszörcsök
 2. Rácz László Révfülöp
 3. Nagy Károly Dózsavárosi Polgárőr Egyesület

Polgárőr Érdemkereszt bronz fokozatát adományozza

 1. Horváth Zoltán Balatonfőkajár
 2. Németh István Nagyvázsony
 3. Szűcs József Lovas
 4. Tóth Edina Kitti Dudar Polgármester asszonya

Az elmúlt év során teljesített polgárőr tevékenységük elismeréseként járási koordinátorok és az egyesületi elnökök javaslata alapján az elnökség határozata alapján:

Szent László plakettet adományozz:

 1. Nagy Dániel Felsőörs
 2. Szabó László Somlóvásárhely
 3. Pataki Imre Herend
 4. Illés László Zalagyömörő
 5. Répás Zoltán r. törzszászlós
 6. Lujber Tibor Pétfürdő
 7. Jakab Lajos Egyházaskesző
 8. Újhelyi Sándor Városlőd
 9. Nyúl János Gyulakeszi

A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság állományával közös aktív szolgálat elismeréseként a rendőrkapitányságok javaslata alapján

Dicséretben részesíti és a Szent György plakettot adományozza:

 1. Bolvári László Hajmáskér
 2. Vörös Gábor Dudar
 3. Franyó Attila Berhida
 4. Simák László Pétfürdő
 5. Pintér Domonkos Ábrahámhegy
 6. Nagy Miklós Sümegprága
 7. Bolla Róbert Lovászpatona
 8. Bendes Norbert Kup
 9. Baki Sándor Öcs
 10. Bognár Sándor Devecser
 11. Pleibász Péter Balatonfűzfő
 12. Viasz István Csajág
 13. Sötét György Balatonudvari
 14. Nyemcsok Györgyné
 15. Slemmer István Balatonakali

Év Polgárőr Egyesülete

Tüskevár Polgárőr Egyesület

"Az év veszprémi polgárőre" díjat Jung Ferenc kapta, aki a Dózsavárosi Polgárőr Egyesületnek tagja.

Az elismerések átadása után a szózat elhangzása után ért véget a közgyűlés Herenden.

Mindenkinek gratulálunk az elismerésekhez, és a további munkához kitartást és jó egészséget kívánunk.

Nagy Zoltán