Évtizedek óta dolgozik Sümeg közbiztonságáért Molnár Zoltán

2021.02.04

Három évtizede szolgálja a közbiztonságot Molnár Zoltán rendőr főtörzszászlós, körzeti megbízott. A rendőr polgárőrként 2010 óta sokat tesz azért, hogy a lakosok biztonság- érzete javuljon. Ma már idősebb lánya, Ágnes is a rendőrség kötelékében szolgál.

A sümegi Molnár Zoltán Budapesten kezdte rendőri pályafutását, majd két év után, 1993-ban hazatért szülővárosába. Munkája elismeréseként 2017-ben az országos rend­őrfőkapitány Az év körzeti megbízottja címmel tüntette ki. Polgárőrként Sümegen megalapította a lovas szolgálatot. A Veszprém megyei polgárőr napon 2015-ben Az év polgárőre elismerésben részesült.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) 2018-ban megalakította a kutyás szolgálatot, és Túros András elnök felkérte a szolgálat vezetésére, a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetségében pedig alelnökké választották.

Tatabányára költözése miatt 2019-ben a sümegi polgárőrség vezetését átadta Tóth Attilának. Jelenleg a Tatabányai Rendőrkapitányság Szárliget körzeti megbízottjaként folytatja rendőri pályafutását. Ez a váltás szakmai továbblépése miatt vált szükségessé. A kutyákkal történő munka Veszprém megyében nem teljesedhetett be, de Komárom- Esztergom megyében lehetőséget biztosítottak számára. A Dunakeszi Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban 2019-ben elvégezte a kábítószerkeresőkutya-vezető tanfolyamot, és most a járőrkutyája mellett kábítószer-kereső kutyával is dolgozhat.

Az elismert rendőr és polgárőr nem egyenruhásnak készült. Férfiszabóként végzett Keszthelyen, majd bevonult a határőrséghez tiszti szabónak. Szombathelyen szolgált, amikor toborozni érkeztek a rendőrségtől.

- Kutyavezető beosztást kínáltak. Megtetszett, eldöntöttem, csatlakozom a rendőrséghez - emlékezett. - Abban az időben a megyéknél még kevés lehetőség volt a kutyások számára, aki valamilyen speciális területen akart szolgálni, csak a fővárosban volt rá lehetősége. Kutyavezetőként én képeztem a kutyámat. Két év múlva már Sümegen is lehettem kutyás rendőr. Először Ukk, majd Káptalanfa, Nemeshany, Gyepükaján és Bodorfa körzeti megbízottjaként láttam el szolgálatot. Káptalanfán 2010-ben egy gyűlésen vettem részt, ahol elhangzott, kár, hogy Sümegen nem működik a polgárőrség. Amikor az okát kérdeztem, elmondták, nincs, aki összefogja és motiválja az embereket. Eldöntöttem, megpróbálom. Márciusban elkezdtem újjászervezni az egyesületet.

Molnár Zoltán a szolgálati kutyákkal
Fotó: archív

Molnár Zoltán jelenleg az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozata elnökhelyettese. Évente többször szervez polgárőr kutyás képzéseket, vizsgákat.

- A polgárőrség és a rendőrség egyaránt a lakosság biztonságáért dolgozik, odafigyelünk a segítségre szorulókra. Fontos a szakmai tudás, de a sikerhez kevés, szív is kell hozzá - fogalmazta meg Molnár Zoltán.

Forrás:https://www.veol.hu/