FEB- elnökválasztás volt Veszprém megyében

2015.04.16

2015. április 11-én került megrendezésre Herenden az új Felügyelő bizottság elnökének a megválasztása. Erre azért volt szükség mert az előző elnök, ez év elején bejelentette a lemondását.

A küldött gyűlést Dézsi János a VeMPSZ alelnöke nyitotta meg, és köszöntötte a jelenlévő polgárőröket és a meghívott vendégeket. A rendezvényen részt vett Zámbó Péter az OPSZ Szakmai alelnöke, Dr.Töreki Sándor r. dandártábornok a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság - főkapitánya, Anda György r. ezredes rendőrfőkapitány-helyettes, Németh Tamás tű. ezredes a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - igazgatója, valamint Némedi Lajos alpolgármester úr. A rendezvényen a küldöttek mellett még több magas beosztású személy is részt vett a rendőrség, és a tűzoltóság részéről.

A 110 egyesületből 80 egyesület elnöke volt jelen, így a küldött gyűlés határozat képesnek bizonyult. Miután megválasztották a jegyzőkönyv vezetőt, és a két fő hitelesítőt, néma felállással emlékeztek meg az elhunyt polgárőrök tiszteletére és emlékére, majd felolvasták az elhunyt polgárőrök névsorát.

Ezt követően ismertetésre kerültek a napirendi pontok, majd Kovács Imre, a VeMPSZ elnökének a beszámolóját hallhatták a jelenlévők. Ismertette azokat a programokat amiben a megyei egyesületek is részt vesznek, kiemelte a rendőrséggel való közös szolgálat fontosságát, és beszámolt arról is, hogy milyen fontos volt a polgárőrök felkészültsége a téli időszakban, mikor is több rászorulón is segítettek az egyesületek tűzifával az önkormányzatokkal együttműködve. Fontosnak tartja az új egyesületek megalakulását, Balatonakarattyán, Csetényben, Pápateszéren, Kupon, Mindszentkállán és Monostorapátiban.

A megyei elnök beszéde után, ismertetésre került a pénzügyi beszámoló és a felügyelő bizottság beszámolója. Ezt követte az etikai bizottság beszámolója, majd ismertették az új FEB- elnök jelölteket. A jelöltek ismertetése után, a közgyűlésen szót kérő elnökök és koordinátorok beszédét, és javaslatait hallhatták a jelenlévők. Bitai Sándor a Pápai járásban történő együttműködésről beszélt, és kiemelte, hogy a járásban lévő egyesületek hozzá állása példaértékű.

A következő aki szót kért az Hajdár József volt, ő a 250x100 mintaprogrammal kapcsolatban kívánt szólni a jelenlévőkhöz. Kiemelte, hogy ez a program nagyon jó, de tartalommal kell megtölteni, amit minden egyesületnek helyileg fel kell mérni, hogy mi az amivel javítani lehet a rendet, és a közbiztonságot. Kiemelte, hogy az idősekhez a legkönnyebben az egyházon keresztül lehet eljutni, így ha kell akkor azon keresztül szólítsuk meg őket. Biztatott mindenkit, hogy nyugodtan terhelje mindenki a járási koordinátorát, és ha bármi problémája van akkor nyugodtan forduljon hozzájuk bizalommal.

Fontos tájékoztatást adott Dülk József járási koordinátor a gépjármű pályázattal kapcsolatban. Ezt követte Dr.Töreki Sándor r. dandártábornok a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság - főkapitányának beszéde, melyben hangsúlyozta, hogy nincs közbiztonság polgárőrség nélkül.

Beszédében elmondta, hogy a rendőrségnek és a polgárőrségnek közös a célja, és ez nem más mint, hogy a megyében rend és biztonság legyen.

A gyűlés Németh Tamás tű. ezredes a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - igazgatójának a beszédével folytatódott, melyben három fontos dologról beszélt, az önkéntesség, az együtt működés és a társadalmi összefogás.

A folytatásban Némedi Lajos alpolgármester úr beszédét hallgathatták meg, melyben a lakosság nevében köszönte meg a polgárőrök munkáját. A gyűlést Zámbó Péter az OPSZ Szakmai alelnökének a beszédével folytatták a gyűlésen jelenlévők. Zámbó Péter az OPSZ Szakmai alelnöke tolmácsolta Dr. Túrós András az OPSZ elnökének az üdvözletét, és elismerő szavait tolmácsolta, az elvégzett munkáért.

Példaértékűnek tartja, ami Veszprém megyében több területen is zajlik. Külön megköszönte a részletes beszámolót a gépjármű pályázattal kapcsolatban és ehhez adott még felvilágosítást a jelenlévőknek. A Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség küldöttei, a gyűlésen elhangzott és előterjesztett anyagot, és a költségvetési tervet egyhangúlag elfogadta. Már csak a FEB elnökválasztás volt hátra a küldött gyűlésből, melyet Tóth Miklós vezényelt le. A küldöttek a következő Döntést hozták meg a szavazat alapján.

  • 1. Marton Tibor 63 szavazat
  • 2. Marton György 8 szavazat
  • 3. Kovács Attila 7 szavazat
  • 4. László Mihály 2 szavazat

Így a küldöttgyűlés szavazatai alapján, Marton Tibor lett az új FEB- elnök.


A szavazás után már csak az elismerések átadása volt hátra, amit Zámbó Péter az OPSZ Szakmai alelnöke, Kovács Imre a VeMPSZ elnöke, és Dr.Töreki Sándor r. dandártábornok a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság - főkapitánya adtak át a díjazottaknak.

Farkas László, a Veszprém város év polgárőre kitüntetését vehette át, Némedi Lajos alpolgármester úrtól.


A rendezvény végén, az elismerésben résztvevőket, baráti beszélgetéssel, és egy finom ebéddel vendégelte meg a Veszprém Megyei Polgárőr szövetség.

Gratulálunk mindenkinek az elismerésekhez.

Nagy Zoltán.

A küldöttgyűlésen készült videó itt: