Fél életét az utcán tölti a rekorder polgárőr

2015.12.31

Több mint 1800 órányi szolgálatot adott a 2015-ös évben Erdélyi Vilmos, az Ősi Polgárőrség tagja, s ezzel minden bizonnyal országos rekordot is beállított a 62 éves férfi.

- Tíz éve léptem be a polgárőrséghez, ami akkor már öt esztendeje működött a településen. Mivel láttam, milyen becsületesen dolgoznak a faluért, s én is szerettem volna tenni valamit Ősiért, kértem a felvételemet - mesél a kezdetekről Erdélyi Vilmos, akit szeretete jeléül mindenki csak Vilinek hív Ősiben.

- Vili a jó értelemben vett kemény vonalat képviseli a polgárőrségben, ezért örömmel láttuk magunk között. Ő az mondja: ne legyen polgárőr az, aki nem akar kijönni otthonról s szolgálatot adni. Természetesen ez nem ilyen egyszerű, hiszen mi egy önkéntes társadalmi szervezet vagyunk, s akadnak olyan tagjaink is, akik elfoglaltságaik miatt csak a nagyobb rendezvényeken, például a falunapokon, bálokon, temetéseken tudnak csatlakozni hozzánk. Ettől függetlenül tény: sokat erősödtünk Vili csatlakozásával. Ő mindennap polgárőrként járja a falu utcáit s ügyel a rendre. Nem túlzás állítani, hogy példát mutat mindannyiunknak - jegyzi meg Toronyi György, a helyi polgárőrség vezetőségi tagja.

Toronyi György, az Ősi Polgárőrség vezetőségi tagja és Kotzó László polgármester a rekorder Erdélyi Vilmos társaságában az elismerésekkel (b-j.) (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az 1800 órányi szolgálat ugyanis mindennapos vállalást jelent. - Kerékpárra pattanok és minden utcát bejárok. Rendszeresen látogatom az időseket, figyelmeztetem őket, hogy idegeneket ne engedjenek be, de agresszív házalókkal is több ízben összefutottam már. Szóltam nekik, rendőrt is hívtam, így kitartó munkával sikerült kiszorítani őket Ősiből. Tudják és látják, hogy rendszeres a polgárőri ellenőrzés, nekik sem hiányzik a balhé, ezért kikerülik a falut - mondja Erdélyi Vilmos, aki a szolgálat mellett délelőttönként kertészként a falu közterületeit rendezgeti, virágokat öntöz és ültet s csinosítja a parkot. Még az Ősi feliratot és a címert is kirakta kövekből, amire mindenki rácsodálkozik, aki áthalad a településen. Ez a szívügye, nem is tagadja.

- Szeretem a szépet, s szeretek büszke lenni a falumra - fűzi hozzá szerényen a 62 éves férfi, aki öt gyermek édesapja, s hat unokával is büszkélkedhet. Nekik is példát szeretne mutatni.

Erdélyi Vilmos polgárőr munkában a lezárt az Iskola utcában Ősiben

(Fotó: Szabó Péter Dániel)

A rekord ötlete onnan jött, hogy Vilmos tavaly a polgárőrök magazinjában olvasta: egy veszprémi kolléga 1000 órányi szolgálatot adott egy év alatt. Úgy döntött, megpróbálja megdönteni.

- Természetesen minden hivatalosan történt, a szolgálatok kezdetén telefonon bejelentkezett a rendőrségen, illetve nyilvántartást is vezettünk róla - mondja Toronyi György, majd Kotzó László polgármester is méltatja Vilmost és a polgárőröket. - A falu polgármesterként kényelmes a helyzetem, hiszen aktív és tettre kész közösség jött össze a polgárőrségben. Bármi probléma adódik, elsőként jönnek és segítenek. Lehetőségeinkhez mérten épp ezért mindent megadunk nekik, közös érdekünk, hogy rend legyen Ősiben. Ami Vilit illeti, öröm látni az elhivatottságát, ahogy nyaranta a legnagyobb melegben is járja a falu utcáit és rendületlenül hordja a vizet, hogy ne száradjanak ki a virágok a parkban - teszi hozzá a polgármester, aki év végén egy elismerő oklevéllel és Ősi község díszplakettjével tüntette ki Erdélyi Vilmost.

- Ha rajtam múlik, még sokáig szolgálni fogom a települést, csak bírjam erővel - mondott köszönetet a rekorder polgárőr, majd sietett is tovább, hiszen kezdődött az aktuális szolgálat.

Forrás:https://veol.hu