Felkészültek a turisztikai idényre

2017.05.24

Keszthelyen május 17-én tartotta sajtótájékoztatóval egybekötött szezonnyitó értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság. A Balaton és a Velencei-tó térségében működő négy rendőri szerv illetve a négy megye polgárőr szövetségeinek vezetői vettek részt a tanácskozáson. Az idén a BKKB elnökségi feladatait a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság látja el.

Az évtizedes múlttal rendelkező - Somogy, Veszprém, Zala és Fejér megye rendőri és polgárőri feladatait összehangoló - bizottság célja ebben a szezonban is az, hogy koordinációs tevékenységével az elmúlt évekhez hasonlóan elősegítse a közterületek rendjének biztosítását, hozzájáruljon a térség turisztikai vonzerejének megőrzéséhez, az itt élők és ide látogatók nyugalmához.
Ebben az esztendőben a Balaton és a Velencei-tó térségében működő négy rendőri szerv szakmai tevékenységének koordinálására Prok József r. ezredes, a ZMRFK rendészeti igazgatója kapott felhatalmazást, míg az önkéntes bűnmegelőzők tevékenységét Horváth Róbert, az OPSZ alelnöke, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke egyezteti.
A BKKB szezonnyitó ülésén részt vett a támogató rendőri erőket biztosító dr. Balogh János r. vezérőrnagy, műveleti országos főkapitány-helyettes, valamint a négy megye rendőri vezetője - dr. Varga Péter r. dandártábornok, Fejér megyei főkapitány, dr. Piros Attila r. dandártábornok, Somogy megyei főkapitány, dr. Tarcsa Csaba r. dandártábornok, Veszprém megyei főkapitány és dr. Sipos Gyula r. vezérőrnagy, Zala megyei főkapitány - illetve a Polgárőrség részéről Cseh István, a Fejér MPSZ elnöke, Poór Gyula, a Somogy MPSZ elnöke, Dézsi János, a Veszprém MPSZ elnöke és Horváth Róbert, a Zala MPSZ elnöke.
A polgárőrök felkészüléséről tartott tájékoztatójában Horváth Róbert elmondta: motiváltak a Balaton és a Velencei-tó mentén tevékenykedő önkéntes bűnmegelőzők. Tudják, milyen fontos a települések jó közbiztonsági helyzete, hiszen ezen múlik a vendéglátás sikere. A Velencei-tónál hét egyesület 172 polgárőre, a Balaton parti három megyében 25 egyesület 890 önkéntes bűnmegelőzője lát majd el közterületi járőrszolgálatot napközben és éjszaka, illetve a strandok parkolóiban és azok területén a vagyonbiztonság érdekében tevékenykednek. Emellett a kerékpárutakon kerékpáros járőrszolgálatot látnak el. A polgárőrök lehetőségeit növeli a helyismeret, a helyi lakosok személyes ismerete. Kiemelte: Gyenesdiás strandjain a fokozott jelenlétet vendég polgárőrökkel oldják meg. A "Szolgálunk és nyaralunk" program igen népszerű és sikeres, jóval több a jelentkező az ország minden részéből, mint ahány önkéntes bűnmegelőzőt fogadni tudnak!
A tanácskozást követően az érdeklődők technikai bemutatót tekinthettek meg.

Forrás:https://www.opsz.hu/