Felvonulás és kiszebábégetés Várpalotán

2023.02.27

Jelmezes felvonulással és kiszebábégetéssel próbálták elűzni a telet idén is a Bán Aladár Általános Iskola diákjai, akik a sípokkal, dobokkal és kereplőkkel felszerelkezve járták körbe a napokban a Tési-dombi lakótelepet.

Az iskola udvarán égették el a negyedik osztályosok által készített kiszebábot

Fotós: Szabó Péter Dániel


Az elmúlt évtizedekben országszerte számtalan télűző, tavaszköszöntő néphagyomány éledt újjá, a várpalotai intézmény alsó tagozatos diákjai is több alkalommal jártak a Moha községben évente megrendezett tikverőzésen.

– Közel 10 évvel ezelőtt aztán úgy döntöttünk, hogy saját rendezvény szervezésébe fogunk. A vidám, télűző felvonulást a városrészben élők is szívesen fogadták, sokan biztatják a gyermekeket, s be is állnak a menetbe, amikor körbejárják tanulóink a lakótelepet. A nebulók is nagy kedvvel készülnek a programra, jelmezeket készítenek, minden évben nagyon várják a télűző rendezvényt, amelyet a Covid-járvány miatt néhány év kihagyást követően tudtunk újra megrendezni – mondta el kérdésünkre Molnárné Nátrán Piroska, a Bán Aladár iskola intézményvezető-helyettese.

Szülők is csatlakoztak a lakótelepet bejáró vidám menethez
Fotós: Szabó Péter Dániel

A vidám menethez idén is csatlakoztak a szülők mellett a városrészben élők is, így mintegy 200 ember sétált körbe a Tési-dombon, hogy hangosan hirdesse: rövidesen vége a télnek. A felvonulás – amelynek biztonságát a helyi polgárőrökkel kiegészülve a Várpalotai Rendőrkapitányság biztosította – az iskola udvarán zárult, ahol a negyedik osztályosok által készített, a telet jelképező kiszebáb meggyújtásával, valamint az alkalomhoz illő dalokkal és mondókákkal űzték el a hideg évszakot s köszöntötték a tavasz közeledtét a résztvevők.

Forrás: https://www.veol.hu/