Fókuszban az ifjú lovas polgárőr utánpótlás

2019.09.20

Az Országos Polgárőr Szövetség kiemelt figyelemmel kíséri a fiatal polgárőrök becsatlakozását a szervezet életébe, és biztosít visszatérő rendszerességgel olyan programokat, amelyek különösen megragadják a fiatalok érdeklődését.

Idén második alkalommal hirdette meg az OPSZ Lovas Tagozata rajzpályázatát 3 korcsoport vonatkozásban. 76 db pályamű érkezett be, a legtöbb Nógrád, Békés és Bács-Kiskun megyékből. A korcsoportok közül a 7-11 évesek rajzoltak a legtöbben, egy szabadtechnikával készült kisplasztika is érkezett. A rajzok értékelése korcsoportbontásban zajlott. A legszebb alkotásokból július 3-án, Táborfalván rajzkiállítást rendeztek a VIII. Országos Lovas Polgárőr Szemle és Kultúrtörténeti Lovassági Napokon, ahol sor került az ünnepélyes eredményhirdetésre is. Ez alkalommal valamennyi jelenlévő fiatal részesült a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által felajánlott speciális, bűnmegelőzési témájú kifestőkönyvekből és mesekönyvekből. Sok remekmű különdíjazásban is részesült a széles körű támogatóknak köszönhetően. A fő díjazottak lovas táborban vagy külön edzésen vehettek részt a legéndi Sifu Lovasudvarban, illetve Dallos Gyula Magyarország Örökös Bajnokától tanulhattak külön óra alkalmával. Többen értékes könyvjutalmat vehettek át a Népfőiskola Alapítvány jóvoltából, Pegazus újság előfizetést vagy más lovas ajándékokat nyertek.

Nemcsak a rajzpályázat nyertesei táborozhattak azonban idén a Nógrád megyei Legénden, a Sifu Lovasudvarban. Az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozata itt szervezte meg a IV. Országos Lovas Polgárőr Ifjúsági Táborát, 2019 augusztus 5-8. között. Az ország négy megyéjéből, további 7 fő ifjú polgárőr vett részt a lovas táborban. A tanulók közül ketten saját lóval érkeztek, míg a többiek a helyi lovakat lovagolták, Molnár Tamás, gróf. Széchenyi István emlékérmes lovas szakedző, a Magyar Öttusa Válogatott nyugalmazott edzőjének vezetésével. A reggeli és esti lovardai munka mellett, napközben elméleti lovas oktatásban is részesültek a fiatalok, valamint lovas terápiás foglalkozáson vettek részt dr. Radácsné Reszegi Rita lovas terapeutával, aki maga is lovas polgárőr, egyúttal a rajzpályázat és az ifjúsági lovas tábor szervezője. Polgárőr alapismeretből és a lovas polgárőr szabályokból Erdei Béla, a Legéndi Polgárőr Egyesület elnöke tartott foglalkozásokat az ifjaknak. Figyelemmel vízi szakoktatói képesítésére, felügyeletével a gyerekek a nyári melegben vízi jártasságot is szerezhettek. A programot, az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozat elnökhelyettese, Molnár Zoltán vezette polgárőr kutyás bemutató is színesítette. A záró napon Dallos Gyula mesteredző, Magyarország Örökös Bajnoka, a Tagozat elnökségi tagja látogatta meg a tábor lakóit, és tartott lovas órát részükre. Három ifjú lovas sikeres járőrvezető I. gyakorlati szintfelmérőt is teljesített ekkor. Dallos Gyula és Molnár Tamás oktatók véleménye egyezett abban, hogy a fiatalok a felnőtt polgárőr lovasokat zavarba ejtő precizitással és fegyelmezettséggel teljesítették a Caprilli és használati lovaglási feladatsort. "Ilyen minőségű lovaglást és fegyelmezettséget bemutató fiatal utánpótlás mellett nem kell aggódnunk a polgárőr lovas járőrszolgálat jövője miatt"- összegzett Dallos Gyula.Néhány gondolat a tábor résztvevőitől:"Nagyon tetszett a lovas polgárőr tábor. Nagyon jó volt a társaság és az oktatók is. Nagyon sokat tanultam ott minden szempontból, és rengeteg élménnyel gazdagodtam. Ha lesz rá lehetőség, jövőre is szívesen részt vennék. Köszönöm szépen!" (Takács Ildikó Mónika, Tiszaalpári Polgárőr Egyesület.)
"Nagyon jó volt ez a tábor sok újat tanultam, tanulhattunk, a társaság is nagyon jó volt! Rengeteg szuper program volt, a hely is nagyon jó volt, remélem jövőre is eljutok ide!" (Révész Lili, Szabó Mihály Polgárőr Egyesület Lakitelek).
"Köszönöm a lehetőséget! Nagyon jó volt ez az ifi lovas polgárőr tábor! Szuper volt a csapat és az oktatók is, a programok pedig változatosak voltak. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Jó volt, hogy vihettünk saját lovat is, így velük együtt fejlődhettünk, bővíthettük a tudásunkat. Ha lesz rá lehetőség, jövőre is szívesen részt vennék." (Lénárt Petra, Zagyvaszántói Polgárőr Egyesület).
"Nagyon tetszett a polgárőr lovas tábor! Élveztem az egészet. Tetszett, hogy vihettük a saját lovunkat magunkkal, nagyon jó helyük volt. Szerintem sokat tanultunk, jók voltak az oktatót, kedvesek, segítőkészek. Ha lenne lehetőségem, jövőre is szeretnék részt venni. Köszönöm!" (Petrovics Bence, Zagyvaszántói Polgárőr Egyesület).

Forrás:https://www.opsz.hu/