Folytatódott az ORFK és az OPSZ közös országjárása

2023.12.08

Második állomására, Balatonföldvárra érkezett december 8-án az ORFK és az OPSZ egyedülálló országjárása, amelyen ismertetik a bűnmegelőzés és a közlekedésbiztonság új kihívásait, illetve a polgárőrség ezekkel kapcsolatos feladatait. Hét vármegye polgárőr egyesületeinek vezetői mellett a körzeti megbízottak is képviseltették magukat a fórumon.

A tágabb régió több mint 100 polgárőre és körzeti megbízottja vett részt a KTI támogatásával létrejött egyedülálló országjárás második állomásán, Balatonföldváron, a Hotel Jogarban. Az ORFK és az OPSZ vezetői azért döntöttek a közös járási fórumok megrendezése mellett, mert a bűnözés átalakulása és a közlekedésbiztonság is új kihívások elé állítja a rendőrséget és civil segítőiket, a polgárőröket is.

"A kiberbűnözés, az online csalások száma 2019 óta folyamatosan emelkedik, mára ott tartunk, hogy több mint 10 milliárd forintos kárt okoz évente" – hangsúlyozta Oláh-Paulon László rendőr alezredes. Az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője, aki több figyelemfelhívó kisfilmet is bemutatott, hangsúlyozta, hogy a folyamat nem áll meg, a digitális térben adatokra vadászó elkövetők egyre több jelszót szereznek meg. "Ez a kihívás széleskörű összefogást igényel, amelyben a polgárőrökre, de a körzeti megbízottakra is lényegi feladat hárul. Segítsetek abban, hogy az emberek megtanulják a digitális biztonságot. Minél hangosabban és minél többször mondjátok el, hogy milyen veszélyek vannak. Biztos forrásokból tájékozódjatok és adjatok minél több embernek tanácsot, arról, hogy milyen a tudatos internet használat – kérte Oláh-Paulon László, aki szerint a kampány legfontosabb üzenete, hogy senki se nyisson meg ismeretlen feladótól érkező elektronikus levelet vagy sms-üzenetet és ne adjon ismeretlen telefonálóknak jelszavakat, személyes adatokat.

Berzai Zsolt rendőr alezredes, a több kisfilmmel is színesített előadásban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár közlekedőként néha úgy érezhetjük, hogy rengeteg a baleset és a közlekedési morál romlik, ez nincs így. Számokkal igazolta, hogy az utóbbi évtizedekben a különböző kampányoknak köszönhetően milyen arányban csökkent például a halálos balesetek száma. Az ORFK balesetmegelőzési osztályának vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, további intenzív balesetmegelőzési munkára van szükség és ebben a feladatban számítanak a polgárőrök segítségére, "Hogy mindenki hazaérjen".

Az alezredes szerint a kommunikáció a legerősebb fegyver ebben a munkában. "Meg kell győzni az embereket arról, hogy nekünk van igazunk. Az egojukra, az érzelmeikre kell hatni, hogy csatolják be a biztonsági övet vezetéskor, hogy ne hajtsanak a megengedettnél gyorsabban, és hogy ne üljenek a volán mögé, ha alkoholt fogyasztottak" – mondta Berzai Zsolt. Végül bemutatott néhány, az OBB-vel együtt elindított programot, így például a gyermek és ifjúsági rendezvényeken való részvételt, a játékos KRESZ oktatásokat és versenyeket, valamint a "Közlekedik a család" programot, amely évek óta töretlen népszerűségnek örvend.

Szabó Zoltán előadásában elmondta, hogy bár a polgárőrség elsődleges feladata a közterületi járőrszolgálat, de minden évszaknak megvannak a polgárőr feladatai. Az OPSZ szakmai elnökhelyettese hangsúlyozta, a polgárőrök továbbra is mindenben segítik a rendőrség munkáját, legyen szó az online elkövetett bűncselekmények megelőzéséről, vagy a balesetmegelőzésről. Ez utóbbival kapcsolatban egy példával is élt. Mint mondta, már annak is visszatartó ereje van, ha egy polgárőr szabályos formaruhában leáll egy forgalmas csomópontban, hiszen az autósok többsége a polgárőr láttán igyekszik betartani a közlekedési szabályokat. Szabó Zoltán kiemelte még a zebraszolgálat, az egy iskola, egy polgárőr, valamint a forgalomtechnikai problémák feltérképezésének fontosságát. A leghangsúlyosabban ugyanakkor a polgárőrök közlekedésben tanúsított példamutatására hívta fel a figyelmet.

"Annyi rendőrrel van több, ahány polgárőr bejelentkezik a TIK-be – kezdte hozzászólását dr. Kuczik János rendőr vezérőrnagy. Az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese adatokkal alátámasztva hangsúlyozta, a bűncselekmények száma emelkedik, így nagy segítség, ha egy kisebb esetre nem kell a fegyveres rendőrt küldeni. "A közterületeken elkövetett bűncselekmények száma viszont csökkenést mutat és ez közös sikere a rendőrségnek és a polgárőrségnek" – mondta dr. Kuczik János, aki arra kérte a polgárőröket, hogy járjanak éberen és minden gyanús körülményt, esetet jelentsenek a rendőrségnek.

"A legfontosabb a tettenérés, de vigyázzanak magukra, mert az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy a rendőrök elleni támadások az intézkedés megkezdésekor, vagy az első öt percben történnek, és erre fel kell készülni" – figyelmeztetett a főkapitány helyettes, aki felajánlotta, hogy intézkedéstechnikai oktatásokkal segítenék a polgárőröket.

A közlekedésbiztonsággal kapcsolatban azt mondta, a cél, hogy a 2030-ra a balesetek száma a mostani esetek felére csökkenjen. Ezt a csökkenést azonban nem annyira a büntetésekkel, mint inkább a megelőzéssel és figyelemfelhívó kampányokkal szeretnék elérni és ebben számítanak a polgárőrök segítségére, akikre – mint fogalmazott – mindig is kollégaként tekintett.

Zárszavában az OPSZ elnöke azt mondta, azért sikeres a polgárőrség, mert teszi a dolgát és mert ebben a kormányzat támogatja, de a sikerhez a legnagyobb támogatást a rendőrség adta és adja. "Hajtsunk fejet a rendőrség előtt, valamennyi rendőrnek köszönöm a támogatást – hangsúlyozta dr. Túrós András, aki szólt a jelen lévő rendőrségi körzeti megbízottakhoz is, akik – mint fogalmazott – kulcsfigurái a rendőrséggel való együttműködésnek.

"Ideális lenne, ha a körzeti megbízottal megbeszélnék az egyesületek a szolgálatvezénylésüket, hogy tudják, melyek a fontos feladatok az adott településeken. Az elnök arra kérte a körzeti megbízottakat, figyeljenek oda az egyesületek munkájára és segítsék őket rendszeres konzultációval.

Az elnök köszönetet mondott a KTI-nek is. Az Intézet támogatásának köszönhetően ugyanis évente sok száz polgárőr részesül közlekedésbiztonsággal kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzésben. "A tervünk az, hogy jövőre a megyei jogú városokban egy-egy iskolában vásárolnánk eszközöket és elindítanánk a KRESZ-t oktató és balesetmegelőzési programot.

Az OPSZ elnöke a jövőről szólva elmondta még, hogy van egy kormányzati szóbeli felkérés arról, hogy 2024-ben a polgárőrség az eddigieknél is nagyobb figyelmet fordítson a külterületek biztonságára és az illegális hulladék-lerakóhelyek felderítésére. "Amennyiben a kormányzat hivatalosan is felkér minket ennek a feladatnak a végrehajtására, és pluszforrás is rendelkezésre áll, akkor ez lesz a jövő év kiemelt feladata a polgárőrségnél" – mondta dr. Túrós András. Az elnök tájékoztatott arról, hogy jelenleg a Parlament előtt van a polgárőrségről szóló törvény módosítása, amelynek az egyik lényeges eleme, hogy alapfeladattá válik a határvédelmi szolgálat, a másik, hogy január elsejétől a polgárőrök videómegfigyelő- rendszereket is működtethetnek, illetve három esetben drónokat is alkalmazhatnak. A határvédelmi övezetben az illegális migráció felderítésében; a külterületeken, az eltűnt személyek felkutatásánál, illetve az illegális hulladéklerakóhelyek felderítésében. Az elnök szólt arról, hogy készül az OPSZ-ben a drónszabályozás, amely szigorú lesz és pontosan meghatározza, ki, mikor és hol használhat drónt és rögzíthet képeket az eszközzel.

Dr. Túrós András a jelenleg rendelkezésre álló információi szerint úgy látja, a jövő év anyagi, technikai szempontból is kedvezőbb lesz, mint a 2023-as év volt, így minden feltétel adott lesz a megfelelő munkához és az újabb sikerekhez.

Szöveg: Bakonyi Ágnes, OPSZ

Fotó: Varga Miklós, Sárvár Város Polgárőr Egyesülete