Függőségmentesen

2023.03.03

A Bajai Rendőrkapitányság megelőzési előadóinak szervezésében – a Bajai Polgárőr Egyesülettel együttműködve – 2023. február 27-e és március 3-a között rendezték meg a III. Függőségmentes Hét programsorozat.

A káros szenvedélyek hatásiról, a függőségből történő felépülésről szóló előadásokon, beszélgetéseken, emberi sorsokat bemutató személyes beszámolók során kaphattak betekintést az érdeklődők a szenvedélybetegségek kegyetlen világába, és a sorsfordító felépülés reményteli, de egyben küzdelmes útjáról.

Bajai tanintézményekben, a Gyermekjóléti Központba és a Bácskai Kultúrpalotában megtartott programokon helyi szakemberek, valamint meghívott vendégek beszéltek a függőséghez vezető káros szenvedélyek kialakulásáról, az alkoholizmus és a droghasználat sorsromboló hatásairól. Egykori szenvedélybetegek, ma már felépülésben lévő előadók saját élményeikről, tapasztalataikról meséltek kendőzetlen őszinteséggel. Az öt nap során megtartott 11 előadáson több, mint 1200 diák, pedagógus, egészségügyi és szociális ellátó területen dolgozó szakember, valamint a téma iránt érdeklődők vettek részt.

Az előadás-sorozat alkalmával többek között a komlói Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány szakembereivel és Dr. Petke Zsolttal, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosával is beszélgethettek a fiatalok a függőségekről és az azokból való félépülésről. A Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány Zsibriki Drogterápiás Intézetének lakói több beszélgetésen is részt vettek, ahol őszintén meséltek tapasztalataikról.

Az előadásokon túl a szervezők az egészséges életmódra is felhívták a figyelmet. Gálos Roland olimpikon bokszoló vezetésével "Ne drogozz! Mozogj!" szlogennel közös esti edzésre várták a bajai diákokat, akik lelkesen végezték a népszerű helyi sportoló izzasztó gyakorlatait.

A Bajai Rendőrkapitányság megelőzései munkatársai továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a lehető legszélesebb társadalmi körben hívják fel a figyelmet a szerhasználat és a túlzott alkoholfogyasztás, valamint a függőséget okozó egyéb szenvedélyek káros hatásira.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság