Gigantikus 330 tonnás szállítmány haladt át a megyén

2015.03.07

Berhidán át Pétfürdő irányába haladt tovább a vegyipari céghez a gigantikus méretű, 200 tonnás, negyven méteres, nyolc méter magas és közel nyolc méter átmérőjű szállítmány ami március 5-én, hajnali órákban érkezett Pétfürdőre, a Nitrogénművek Zrt. 8-as portájára.

Információnk szerint közlekedési útvonalának biztosításában, a forgalom részleges zárására, a forgalom korlátozásában a rendőrséget nem kérte fel a szállítást végző cég, de fenti időben és az érintett útszakaszon forgalomlassításra, forgalomkorlátozásra kellett számítani. Ennek ellenére az érintett a településeken megerősített rendőri és polgárőri szolgálatellátás volt tapasztalható hiszen, Berhidán már este 20 órától nem volt áram az érintett útvonalon, ahol voltak olyan létesítmények, melyek fokozottabb figyelmet igényeltek az áram szünet végett. A polgárőrök munkáját még megnehezítette a nagyszámú nézőközönség amelyben sok meggondolatlan ember volt. A Pétfürdői Nitrogénművekhez tartó konvoj három szerelvényből áll. A műtrágyagyártó egység, a szárítókemence és a granuláló berendezés egyaránt hatalmas méretű. Az első szerelvény 8,5 méter magas, a második közel ekkora, s 7,5 méter átmérőjű, míg a harmadik tömege a szállító járművel együtt több, mint 200 tonna, a hosszúsága pedig mintegy 40 méter. Berhidán és a többi érintett településen már hetek óta folynak az előkészületek és az egyeztetések az ügyben. Az E-On emberei lekötötték az elektromos vezetékeket a konvoj előtt, hiszen csak így tudott a szállítmány tovább haladni. Emiatt a szolgáltató levélben jelezte is a településen élőknek, hogy március 4-én, szerdán 20 órától másnap reggel 8 óráig áramszünet várható Berhidán.


Berhidán a helyi és segítségként a Litéri polgárőrök vettek részt összesen 17- fővel az akcióban ami közel két órán át tartott.A szerelvényt vasárnap késő este indították útnak a gönyűi kikötőből. A Péti Nitrogénművek új műtrágya-granuláló üzemének építéséhez szükséges porbunker, nedves gázmosó és szárítódob információink szerint Románia legnagyobb Fekete-tengeri kikötőjéből, Konstancából a Dunán érkezett Magyarországra, majd közúton folytatta útját a Nitrogénművek Zrt. pétfürdői telephelyéig.


A fiatalok jó bulinak fogták az egészet, örömujjongással köszöntötték a menetet. A szállítást koordináló, verejtékező homlokú szakemberek között mobiltelefonnal a kézben többek is odasettenkedtek az óriási berendezések mellé egy-egy szelfi kép erejéig. A litéri kollégákkal kiegészült berhidai polgárőrök saját biztonságuk érdekében alig bírták elhessegetni az útról a néha bizony túl vakmerőnek tűnő ifjakat.

Miután némi manőverezést követően a gigantikus gépek átjutottak az Ősi út, a Veszprémi út és a Kossuth utca kereszteződésében lévő körforgalomnál újabb nehéz feladat állt előttük. Miután elhaladtak a polgármesteri hivatal előtt be kellett venniük egy viszonylag szűk kanyart, s ráfordulni a Pétfürdőre vezető Bem József utcában. A legnagyobb, mintegy 40 méter hosszú szerelvénnyel még tolatgatni is kellett egy keveset, majd a járdára felhajtva tudott csak bekanyarodni a Bem utcába. Onnan ugyanis már szinte egyenes út vezetett a Nitrogénművekhez, ahová hajnali három óra előtt rendben megérkezett a szállítmány.

Nagy Zoltán