Ha még nem történt baleset, mitől lehet mégis veszélyes egy útszakasz?

2024.06.17

Ha már megtörtént a baj, arról, a hivatalból értesül a rendőrség. Fontos lenne azonban ismerni azokat az útszakaszokat, kereszteződéseket, ahol gyakran alakulnak ki veszélyhelyzetek, hogy megelőzhessék a baleseteket. Ezeknek a helyeknek jelzését kéri a polgárőröktől a rendőrség. De miről ismerni fel a veszélyes helyeket? – kérdeztük Berzai Zsolt alezredest, az ORFK balesetmegelőzési osztályvezetőjét.

Dr. Kuczik János Zoltán vezérőrnagy, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese beszélt arról az ORFK és az OPSZ közös országjáró roadshowján, hogy a helyismerettel rendelkező polgárőrök nagyban segíthetnék a rendőrség balesetmegelőzési munkáját, ha jeleznék azokat az útszakaszokat, területeket, kereszteződéseket, amelyeket a helyiek veszélyesnek tartanak.

Gyakran apró beavatkozások, egy figyelmeztető tábla kihelyezése, vagy a kilátást akadályozó fák gallyazása is elegendőek a balesetveszély csökkentéséhez a rendőrség tapasztalatai szerint. Máskor új figyelmeztető, korlátozó táblák kihelyezése a megoldás. És persze mindezekkel együtt a vissza-visszatérő rendőri ellenőrzés.

De mitől lehet veszélyes egy út vagy egy kereszteződés?

Berzai Zsolt alezredes szerint, az a hely, amit a polgárőrök maguk is veszélyesnek látnak, éreznek, általában azok is. Veszélyesek. Általában veszélyesek számítanak

  • a nagy átmenő forgalmú utak, különösen, ha nagy rajtuk a tranzit teherforgalom,
  • ahol szemmel láthatóan, füllel hallhatóan rendszeresek a gyorshajtások,
  • gyakoriak az olyan koccanásos balesetek, amelyekben nem sérült meg senki, ezért nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de helyben azért tudnak róla,
  • Ahol gyakran látni, hallani csikorgó kerekekkel kanyarodó vagy fékező autókat,
  • az olyan kereszteződések, ahol fa, gondozatlan bokrok vagy sövény, vagy valamilyen műtárgy akadályozza a kilátást az egymást keresztező utak bármelyikén haladók számára,
  • ahol sok gyerek közlekedik, azaz az iskolák, óvodák környéki utak és utcák, a közintézmények környéke.

Gyakran veszélyes hellyé válnak a közintézmények, az üzletek előtti útszakaszok is. Sok autós szeret ugyanis a "bejárat előtt leparkolni" amikor bevásárolni vagy ügyeit intézni megy valahová. Nem mindenkit zavar, hogy az autója "kicsit" akadályoz másokat a biztonságos közlekedésben.

Az ilyen veszélyhelyzeteket elsősorban szép szóval, a szabálytalanul parkolók figyelmeztetésével próbáljuk meg megszüntetni, ha nem sikerül, dokumentálni kell a szabályszegést, majd értesíteni a rendőrséget.

"A polgárőrök általában mindenhol ismerik a »falu rosszát«. Azt vagy azokat, akik rendszeresen fütyülnek a közlekedési szabályokra", jegyezte meg Berzai Zsolt. Akivel szót tudnak érteni, beszélgessenek el. Főleg a kisebb településekre jellemző, hogy olykor szabálysértési, büntetőjogi fenyegetettségnél nagyobb visszatartó ereje van annak, ha az ott élők a szájukra veszik a szabályszegőket, a másokat veszélyeztetőket.

Azokat az útkereszteződéseket, csomópontokat, ahol a gyakran látni, hallani csikorgó kerekekkel kanyarodó, vészfékezve megálló autókat, sok-sok fekete féknyom létszik az aszfalton, szintén veszélyt sejtet.

A veszélyes helyeket bejelenthetik a polgárőrök a közútkezelőknél – belterületi utak esetében a közútkezelő az önkormányzat vagy az önkormányzat cége, míg a külterületi utak kezelője a Magyar Közút a kezelője. Bejelentést lehet tenni még a rendőrségen, a területileg illetékes rendőrkapitányságon, vagy akár az ORFK-n is.

Fontos, hogy a bejelentésből derüljön ki, miért tartják veszélyesnek az adott helyet vagy útszakaszt és pontosan hol van a veszélyesnek tartott pont vagy útszakasz. Pontos helymeghatározáshoz megadhatók az okostelefonok térkép applikációival meghatározható GPS koordinátákkal, de az út vagy kereszteződés kilométerszelvényének megadásával is.

Belterületeken jól használható erre a célra is az ORFK és az OPSZ összefogását szakmailag és anyagilag is kezdettől támogató KTI által kifejlesztett Zebra applikáció is, amelyet a gyalogos átkelőhelyek minősítésére fejlesztettek ki, és ami regisztráció után ingyen használható önkormányzatok, intézmények, hatóságok és magánszemélyek számára egyaránt. Az Zebra innen érhető el.

F. Gy. A.

Forrás: https://opsz.hu