Ifjú polgárőrök lesznek – folytatódott a program

2023.02.10

Múlt héten az István Király Általános Iskolába, szerdán pedig a Táncsics Mihály Általános Iskolába látogatott a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség, hogy az ifjú polgárőr program keretében tartsanak foglalkozást általános iskolás gyerekeknek.

Az iskola ifjú polgárőrei, korukból fakadóan olyan feladatokat végezhetnek, melyek az iskolához, illetve az iskolai rendezvényekhez köthetők. Segítenek a rendezvények szervezési feladataiban vagy éppen a biciklitároló rendjére figyelnek. Egy-egy iskolában általában 16-18 gyermek érdeklődik az ifjú polgárőr foglalkozások iránt.

A Polgárőrségnek szinte valamennyi általános iskolával van együttműködési megállapodása a városban. Helesfai Marcell idén januártól a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség oktatási referense és a felnőttek képzésén túl nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásra is. "A gyerekeknek a közrendről és a közbiztonságról tartunk érdekes előadásokat, foglalkozásokat és az iskolához kötődő programokon segítenek annak lebonyolításában. A fiatal polgárőrök nagyon sokat tudnak segíteni például olyan nagy rendezvények lebonyolításában is, mint például a Tour de Hungary, vagy amilyen a Giro d Italia volt."

Gondolkozz, dönts, cselekedj

Ez a program a felelősségről is szól, hiszen nem elég az, hogy felveszem a mellényt és akkor polgárőr vagyok - mondta Májer László rendőr őrnagy, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársa, aki fehérvári iskolások ezreit oktatta már az elmúlt években a biztonságos közlekedésre. "Nagyon nehéz és összetett folyamat a gyerekeknél, hogy megértsék a felelősség súlyát és valamilyen szinten alkalmazni is tudják. Ha a gyerekek felé azt sugározzuk, hogy amit mondunk nekik az jó lehet az életben, akkor ezt ők fel tudják majd használni. Próbálunk nekik megoldásokat is mondani egy-egy szituációra és ha ezeket megértik, akkor nagy valószínűséggel felelőtlenségből hozott rossz döntés miatt már nem találkozunk velük."

Forrás: SZEKESFEHERVAR.HU