II. Regionális Polgárőr Nap Tiszajenőn

2023.07.15

A Tiszajenői Polgárőr Egyesület elnöke, Lólé Zsolt, a rendezvény megálmodója a Szolnok Városi Polgárőr Egyesülettel karöltve immár második alkalommal rendezte meg Tiszajenőn július 15-én, a Regionális Polgárőr Napot, amelyen részt vett az OPSZ elnöke is.

A helyi polgármester, Virág József támogatásával és pályázati lehetőség igénybevételével megrendezett eseményen huszonkét polgárőr egyesület mintegy kétszáz tagja és családtagjaik vett részt a Jászságból, Kunságból, valamint a Tisza-tó területéről, szinte lefedve a vármegye egész területét.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke, Dr. Kállai Mária a térség országgyűlési képviselője, valamint Szabó Zoltán, az OPSZ szakmai elnökhelyettese, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke is.

Délelőtt több új tag is polgárőr alapképzésen vett részt, amelyet követően sikeres vizsgát tett. A levizsgázott tagok később a debreceni Szociogramm Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. kiscsoportos foglalkozásain vettek részt, így előadásokat hallgattak meg a DISC személyiségtípusok, valamint önismeret, kommunikáció és konfliktuskezelés témakörökben.

Nagy érdeklődés övezte a Magyar Mentőmotoros Alapítvány tagjainak megjelenését, akik egészségügyi képzést tartottak a polgárőrök számára. A Magyar Mentőszervezet tagszervezetként, a mentősök, mentőtisztek, önkéntesként szabadidejüket feláldozva mentenek életeket. Motorjaik az életmentéshez szükséges legmodernebb ezközökkel vannak felszerelve, így szinte minden helyzetben segítséget tudnak nyújtani.

Az ünnepség kezdetekor Virág József polgármester köszöntőjéből arról szólt, milyen fontos, nélkülözhetetlen feladatokat látnak el a településen polgárőrök.

Dr. Kállai Mária a térség országgyúlési képviselője kifejezte elismerését a megjelent polgárőröknek munkájukat illetően, megfogalmazva, hogy polgárőrnek lenni életforma, amely elhivatottságot, önkéntességet jelent. Üdvözölte, hogy Tiszajenő a térség polgárőr központja, közel ötszáz polgárőrt egyesítve, igazi közösséget alkotva családtagjaikkal.

Dr. Túrós András, aki megtekintette a polgárőrök oktatását és a debreceniek által tartott foglalkozásokat, beszédében felidézte a Lakiteleken egy héttel korábban megtartott Országos Polgárőr Napot, ahol a megjelent vezetők egyértelműen leszögezték, az országnak szüksége van a polgárőrségre. Magyarország kormánya megerősítette az évek óta tartó együttműködését az OPSZ-el, ami egyértelmű üzenet arra vonatkozóan, hogy számítanak a polgárőrökre. Az OPSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a polgárőrségnek két nagyon fontos küldetése van. Az egyik a közbiztonság védelme, a bűnmegelőzés, amelynek a kül-és beltelüteken, valamint a határainkon való szolgálatok teljesítésével teszünk eleget. A másik a mai magyar társadalomban pozitív társadalmi közösségek léte, amely megállapítás igaz a hazánkban működő 2011 polgárőr szervezetre, amely rendben, fegyelmezetten, bizalmat sugározva működik az ország településein. Az OPSZ elnöke elismerését fejezte ki a regionális szakmai, családi nap megszervezését illetően, amelyre – mint mondta – örömmel jött el, hogy az itt élő, szolgálatot teljesítő polgárőrökkel találkozzon.

Elismerése jeléül, Dr. Túrós András a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetésben részesítette Lólé Zsoltot, a Tiszajenői Polgárőr Egyesület elnökét.

Szabó Zoltán, a vármegyei szövetség elnöke beszédében megköszönte a regionális polgárőr nap kiválóan megszervezett oktatását, programját és elismeréseket adott át a feladataikat kiemelkedően ellátó polgárőröknek.

A rendezvényen a polgárőrök tájékoztatást kaptak arról is, hogy az Igazságügyi Minisztérium égisze alatt létrejött Áldozatsegítő Központ már Szolnokon működik és minden olyan esetben várják a polgárőrök jelzését, amelyben, úgy ítélik meg, hogy valaki áldozattá vált.

A rendezvényen a társhatóságok, így a Rendőrség, a Büntetés-végrehajtási Intézet és a Katasztrófavédelem képviselői is részt vettek, sőt a kecskeméti tűzoltók bemutatót is tartottak.

Szöveg és fotó: Dr. Hanga Valéria