Illegális horgászkarókat számoltak fel

2022.10.21

Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, valamint a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület együttműködésével a gyenesdiási 3,5 km-es partszakaszon egy hete bejárást tartottak.

Megállapították, hogy nagyon sok illegális vízi állás, bejáróstég és karó van a nádasok előtt a vízben. A z illegálisan lerakott eszközök eltávolítását a mai napon megkezdték.

Induláshoz készülődnek a Vízi Polgárőr Egyesület tagjai, hogy a vízügyi szakemberek segítségével felszámolják az engedéllyel nem rendelkező és nem beazonosítható horgászkarókat a gyenesdiási partszakaszon. "Gyenesdiáson elindult egy horgász turisztikai fejlesztés, aminek következtében ezek mind-mind felderítésre kerültek, és hogy akkreditált legyen mindaz az együttműködés, amely kibontotta azt, hogy az illegális stégeket, karókat, vízi jelölőpontokat fel kell szedni, ezzel együtt a mai nappal kezdetét veszi a karóknak, illegális jelölő, fakaróknak a felszedése. Ehhez a vízügyi igazgatóságtól egy dereglyét is kaptunk."- adott tájékoztatást Gál Lajos.

A Vízi Polgárőrség járőr hajójának segítségével vontatták a dereglyét, amivel begyűjtötték a part és nádasok mentén az engedély nélkül levert karókat. Az élet és balesetveszélyes horgászpálcákból nagyon sokat találtak a begyűjtés során. A speciális hajóba rakták a fa, fém és műanyag karókat. "A csörlőjével a mélyen lenyomott és esetleg beton aljba betett illegális horgászkarókat ezzel tudjuk csak eltávolítani. Más hajó erre nem alkalmas. Azért van erre szükség, mert sajnos több évvel ezelőtt volt már haláleset is abból, hogy a víz alatt nem látszódó illegálisan letett horgászkaróba beleesett valaki. Illetve nagyon-nagyon sok baleset van most is ebből. A vitorlás hajóknak az alját felsérti, megsérti a hajótestet. Éjjel kivilágítatlanok ezek az illegálisan levert karók."- mondta el Kerekes Péter a Vízi Polgárőr Egyesület elnöke.

A Balatonon elsőként Gyenesdiás tette meg azt a lépést, ami a biztonságos vízi közlekedést, a fürdőzést, a vízi csúszda és sporteszközök használatát biztosítja. Az üdülő település önkormányzata javasolja a jövőben műanyagból készült bukó bóják használatát.

Forrás: Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió